Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-548 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-548 Adı: ET ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Katkı maddelerinin tanımı, ingrediyen, katkı maddesi çeşitleri ve baharatlar hakkında bilgi vermek Et ürtünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve kullanım amaçları hakkında bilgi vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Et ve et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olmak PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Et ürtünlerinde kullanılan katkı maddeleri Kullanım amaçları İzin verilen katkı maddeleri Kürleme ve kürlemeye yardımcı katkı maddeleri Kuter yardımcı maddeleri Emülgatörler Satbilizatörler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Katkı maddelerinin tanımı hakkında bilgi sahibi olmak. Anlatma Yöntemi
2 Gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddelerini tanıyabilme. Anlatma Yöntemi
3 Gıda katkı maddeleri, tuz Anlatma Yöntemi
4 Kürleme maddeleri ve kürleme yardımcı maddeleri Anlatma Yöntemi
5 Kürleme maddeleri ve kürleme yardımcı maddeleri Anlatma Yöntemi
6 Kuter yardımcı maddeleri Anlatma Yöntemi
7 Emülgatörler Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Emülgatörler Anlatma Yöntemi
10 Stabilizatörler Anlatma Yöntemi
11 Stabilizatörler Anlatma Yöntemi
12 Starter kültürler Anlatma Yöntemi
13 Starter kültürler Anlatma Yöntemi
14 Yüzey koruyucular ve yapay aroma maddeleri Anlatma Yöntemi
15 Baharatlar Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Öztan, A. “Et Bilimi ve Teknolojisi” Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1999.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 5 20
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 172