Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-562 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-562 Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE KÜFLERİN YERİ VE ÖNEMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Endüstriyel üretimlerde kullanılan fungusları tanımak. Bu funguslarla yapılan fermentasyonları öğrenmek. Fungal türler, metabolik ürünler, fermentasyon, tür geliştirilmesi, fungal sınıflandırma, biyodönüşüm, metabolomik konularında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikotoksinler hakkında bilgi sahibi olmak PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fungal sekonder metabolitleri öğrenmek PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Endüstriyel fungal ürün üretirken suş geliştirme ve fermentasyon hakkında bilgi sahibi olmak PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Endüstride kullanılan fungusları öğrenmek PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstriyel Mikoloji teorik ve pratik uygulamaları biyoinformatik uygulamaları, moleküler biyoloji, “reverse genetic”, kombinasyonel kimya, metabolik mühendisliği, genomik, proteomik, fungusların diğer uygulama alanlarını içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Endüstriyel mikolojinin geçmişi, bugünü ve geleceği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Fungus ve fungus benzeri ökaryotların akrabalık ilişkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Fungal metabolitlerin biyolojik aktiviteleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Sekonder fungal metabolitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Fungal metabolitlerin izolasyonu ve yapısının belirlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Fungal ekstraktların biyolojik aktivitelerinin taranması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Fungal fermentasyonlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Fungal sekonder metabolit üretiminde strain geliştirilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Fungal biyodönüşümler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Metabolomik Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda sanayiinde küfler I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda sanayiinde küfler II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıda sanayiinde küfler III Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Gıda sanayiinde küfler IV Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mycology Vol 22 Handbook of Industrial Mycology Ed. Zhiqiang An. Marcel Dekker 2005
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 4 5 20
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 10 3 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 10 3 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 176