Kodu: GM-562 |
Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE KÜFLERİN YERİ VE ÖNEMİ |
Teorik+Uygulama: 3+0 |
AKTS: 6 |
|
Sınıf/Yarıyıl |
1 / Bahar |
Ders Düzeyi |
Yükseklisans |
Ders Türü |
Seçmeli |
Bölümü |
GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) |
Ön Koşul Dersleri |
Yok |
Öğretim Sistemi |
Örgün |
Ders Süresi |
14 Hafta |
Öğretim Elemanı |
BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) |
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|
Öğretim Dili |
Türkçe |
Sınıf Dışı Uygulama/Staj |
Yok |
Dersin Amacı |
Endüstriyel üretimlerde kullanılan fungusları tanımak. Bu funguslarla yapılan fermentasyonları öğrenmek. Fungal türler, metabolik ürünler, fermentasyon, tür geliştirilmesi, fungal sınıflandırma, biyodönüşüm, metabolomik konularında bilgi vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Mikotoksinler hakkında bilgi sahibi olmak |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Fungal sekonder metabolitleri öğrenmek |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Endüstriyel fungal ürün üretirken suş geliştirme ve fermentasyon hakkında bilgi sahibi olmak |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Endüstride kullanılan fungusları öğrenmek |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Endüstriyel Mikoloji teorik ve pratik uygulamaları biyoinformatik uygulamaları, moleküler biyoloji, “reverse genetic”, kombinasyonel kimya, metabolik mühendisliği, genomik, proteomik, fungusların diğer uygulama alanlarını içermektedir. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Endüstriyel mikolojinin geçmişi, bugünü ve geleceği |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 |
Fungus ve fungus benzeri ökaryotların akrabalık ilişkileri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 |
Fungal metabolitlerin biyolojik aktiviteleri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 |
Sekonder fungal metabolitler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 |
Fungal metabolitlerin izolasyonu ve yapısının belirlenmesi |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 |
Fungal ekstraktların biyolojik aktivitelerinin taranması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 |
Fungal fermentasyonlar |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Fungal sekonder metabolit üretiminde strain geliştirilmesi |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 |
Fungal biyodönüşümler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 |
Metabolomik |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 |
Gıda sanayiinde küfler I |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 |
Gıda sanayiinde küfler II |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 |
Gıda sanayiinde küfler III |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 |
Gıda sanayiinde küfler IV |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Mycology Vol 22 Handbook of Industrial Mycology Ed. Zhiqiang An. Marcel Dekker 2005 |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|