Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-566 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-566 Adı: MEYVE SUYU İŞLEME TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ders kapsamında; meyve suyu işleme teknolojilerinin ve teknolojideki son gelişmelerin öğretilmesi amaçlanmıştır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Meyve sularının ambalajlanmasındaki gelişmeleri öğrenebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimlerin ve durultma yardımcı maddelerinin niteliklerini öğrenebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meyve suyu üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Meyve suyu üretim aşamaları ve dikkat edilecek hususlar,
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyvelerin bileşimi, meyve suyu üretiminde kullanılacak meyvelerin özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Meyvelere uygulanan ön işlemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Presleme ve presler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Durultma, enzimler ve durultucu maddeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Klasik filtrasyon, ultrafiltrasyon, ters osmos Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Evaporasyon işlemi ve evaporatörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Aroma tutucular, deaerasyon, homojenizasyon Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Pastörizasyon Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Vurgulu elektriksel alan Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Elektroplazmoliz Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Dolum işlemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Meyve suyu ambalajları ve aseptik ambalajlama Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Meyve nektarı üretim tekniği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Fonksiyonel meyve suları , tropik meyve suları, diyet içeceklere ait üretim teknikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Cemeroğlu, B., 2013. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt I. Bizim Grup Basımevi, Ankara, s.707
2 Ashurst, P.R., 1995. Production and Packaging on Non-carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages, Blackie Academic&Professional, London. 429pp.
3 Varnam, A.H., Sutherland, J.P., 1994. Beverages, Chapman&Hall, Great Britain, 464pp.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 5 15
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 4 12
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 6 4 24
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 6 4 24
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181