|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı gıda endüstrisinin önemli bir dalının ürünleri oluşturan dondurulmuş ürün hakkında kişilere bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Soğutmanın tarihi, buz üretimi ve soğuk depolama, soğutmanın ilkeleri, soğuk ve dondurucu depolarında kullanılan soğutma sistemleri, gıdaların dondurulması, hayvan ve bitki dokularının çözdürülmesi, gıdaların ısıl özellikleri, donmuş gıda kalitesi ve kalite değişimleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dondurulmuş Gıdaların Yükselişi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Soğutma teknolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Meyve ve sebzelerin Dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Kanatlıların dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Etlerin dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Balıkların dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Kabukluların dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Süt ürünlerinin dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Yumurta ürünlerinin dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Dondurulmuş hazır yemekler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Dondurulmuş gıdaların ambalajlanması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Dondurulmuş gıdaların mikrobiyolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Dondurulmuş gıdaların besin değeri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Dondurulmuş ürünlerde kalite | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Derosier, N.W., Tressler, D.K., 1997. Fundaqmentals of Food Freezing. Avi., Pub., Co., Westport, Connecticut. | |
2 | Cemeroğlu, B., 2009 (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2 (Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmesi). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:39, Ankara Üniversitesi | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 6 | 18 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 6 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 4 | 20 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 176 |