Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-568 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-568 Adı: GIDALARIN DONDURULARAK DAYANDIRILMASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıda endüstrisinin önemli bir dalının ürünleri oluşturan dondurulmuş ürün hakkında kişilere bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Soğutmanın tarihi, buz üretimi ve soğuk depolama, soğutmanın ilkeleri, soğuk ve dondurucu depolarında kullanılan soğutma sistemleri, gıdaların dondurulması, hayvan ve bitki dokularının çözdürülmesi, gıdaların ısıl özellikleri, donmuş gıda kalitesi ve kalite değişimleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dondurulmuş Gıdaların Yükselişi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Soğutma teknolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Meyve ve sebzelerin Dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Kanatlıların dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Etlerin dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Balıkların dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Kabukluların dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Süt ürünlerinin dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Yumurta ürünlerinin dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Dondurulmuş hazır yemekler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Dondurulmuş gıdaların ambalajlanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Dondurulmuş gıdaların mikrobiyolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Dondurulmuş gıdaların besin değeri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Dondurulmuş ürünlerde kalite Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Derosier, N.W., Tressler, D.K., 1997. Fundaqmentals of Food Freezing. Avi., Pub., Co., Westport, Connecticut.
2 Cemeroğlu, B., 2009 (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2 (Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmesi). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:39, Ankara Üniversitesi
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 6 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 4 20
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 176