Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-501 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-501 Adı: GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mikrobiyal Kalite Kontrol dersinin amacı; gıda kaynaklı patojenler ve toksinler, hammadde, personel ve işletme hijyeni, gıda isletmelerinde temizlik ve sanitasyon, gıda zincirinde mikrobiyal kalite kontrol, HACCP sistemi, örnekleme, örnekleme planları, mikrobiyolojik analizler, mikrobiyolojik standartlar, gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin kontrolünde kullanılan metotlar, bazı gıdalarda uygulanan mikrobiyal kalite kontrol uygulamaları konularında bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda güvenliği ve gıdalardaki riskleri öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Mikrobiyolojik kalite kontrol kriterlerini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Bir gıda maddesindeki mikroorganizma yükünün nasıl belirleyeceğini bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıdalarda İndikatör, patojen mikroorganizma aranmasını bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların ve gıdalardaki mikrobiyal bozulmaların kontrolu, Personel hijyeni, Mutfak hijyeni, Satın alma, depolama ve gıda işletmelerinde hijyen, Temizlik ve dezenfeksiyon, Gıda zincirinde mikrobiyal kalite kontrol ve HACCP sistemi, Örnekleme, örnekleme planları ve gıda homojenatlarının hazırlanması, Mikrobiyolojik analizler, Mikrobiyolojik standartlar, Gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin kontrolünde kullanılan metotlar, Bazı gıdalarda uygulanan mikrobiyal kalite kontrol uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı, genel mikrobiyoloji ve gıda mikrobiyolojisi ders bilgilerinin kısa aktarımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıda güvenliği tanımı ve içeriği, güvenli gıda üretimine yönelik sistemler ve HACCP Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Hastalığa neden olan gıda kaynaklı kusurlar, gıdalardaki mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Risk analizi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Mikrobiyolojik sayım yöntemleri ve örnekleme planları Uygulama: Gıda örneklerinde seyreltme işlemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Mikrobiyolojik kriterler, hızlı sayım ve tanım yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Meyve -sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim Uygulama: Bazı meyve-sebze ürünlerinde toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim (kırmızı et, kanatlı et ve su ürünleri) Uygulama: Bazı et ve et ürünlerinde Enterobacteria sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim Uygulama: Breed yöntemi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Tahıl ve tahıl bazlı ürünlerde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim Uygulama: Unlu mamüllerde EMS yöntemi ile rope sporu aranması, Thoma lamı ile sayım Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Yemeklik yağlarda mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim Uygulama: Margarinlerde ve tereyağında lipolitik mikroorganizma aranması ve sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Baharat ve diğer özel gıdalarda mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim Uygulama: Çikolata vb. ürünlerde maya ve küf aranması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 İçme ve kullanma sularında mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesi Uygulama: Klasik ve EMS yöntemi ile içme suyunda koliform ve E. coli aranması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitimr
15 Ödevlerin Değerlendirilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Adams, M.R. ve Moss, M.,O., 2008. Food Microbiology. 3 rd Edn. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK, p. 463
2 Krämer, J. ,1992 . Lebensmittel-mikrobiologie, Verlag Eugen Ulmer-Stuttgart, pp:22-30.
3 Kulp, K., Lorenz, K. 2003 . Handbook of dough fermentations. CRC Press, p.328.
4 Öztan, A., 2003. Et Bilimi ve Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yayın no:1.,Ankara 495 s.
5 Temiz, A., Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri.1996. 2. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi- Ankara. 274 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 10 40
       c) Performans Ödevi 2 4 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 5 10
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 15 2 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 15 2 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 184