Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-511 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-511 Adı: TAHIL KİMYASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Tahıl işleme teknolojisi ve tahıl kimyası ile temel bilgi sahibi olmak ve önemli noktaları kavramaktır. Sektörde karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri getirebilmek ve tahıl ürünlerinin kalitesini artırmak için çalışmalar yapmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tahıl yapısını, bileşimini ve morfolojik özelliklerini öğrenir, bu özelliklerin depolama şartlarına bağlı olarak hasıl değişebileceğini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-2 Tahıl bileşimi ve morfolojik özelliklerinin ürün kalitesi üzerine etkisini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-3 Tahıl bileşiminin hamurun reolojik özellikleri üzerine etkisini kavrar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-4 Buğday ve unda kaliteyi etkileyen temel faktörler bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimleri, tahıl nişastası, proteinler, diğer bileşenlerin özellikleri, bileşenlerin fizikokimyasal davranışları ve aralarındaki interaksiyonlar, hamur mayasının çalışmasını etkileyen faktörler, mayalanmış ürünlerin üretiminde hamur oluşumu, fermentasyon ve pişirmenin esasları, yumuşak buğday ürünlerinin üretiminde önemli noktalar, kimyasal kabartmanın esasları, durum buğday ürünleri, dondurulmuş hamur üretiminde, dondurulmasında ve saklanmasında ortaya çıkan problemler ve çözüm önerileri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimi Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Nişasta Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Gluten Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Diğer bileşenler Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Diğer bileşenler Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Tahılın ve unun depolanması Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Ekmek mayası Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Hamurun kimyası ve biyolojisi Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Hamurun reolojisi. Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Kimyasal kabartma sistemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Pişirmede önemli faktörler Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Ekmeğin pişmesi sırasında meydana gelen kimyasal değişiklikler Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Ekmekte maillard reaksiyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Ekmekte karamelizasyon reaksiyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180