|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Tahıl işleme teknolojisi ve tahıl kimyası ile temel bilgi sahibi olmak ve önemli noktaları kavramaktır. Sektörde karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri getirebilmek ve tahıl ürünlerinin kalitesini artırmak için çalışmalar yapmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Tahıl yapısını, bileşimini ve morfolojik özelliklerini öğrenir, bu özelliklerin depolama şartlarına bağlı olarak hasıl değişebileceğini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav |
DÖÇ-2 | Tahıl bileşimi ve morfolojik özelliklerinin ürün kalitesi üzerine etkisini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav |
DÖÇ-3 | Tahıl bileşiminin hamurun reolojik özellikleri üzerine etkisini kavrar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav |
DÖÇ-4 | Buğday ve unda kaliteyi etkileyen temel faktörler bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimleri, tahıl nişastası, proteinler, diğer bileşenlerin özellikleri, bileşenlerin fizikokimyasal davranışları ve aralarındaki interaksiyonlar, hamur mayasının çalışmasını etkileyen faktörler, mayalanmış ürünlerin üretiminde hamur oluşumu, fermentasyon ve pişirmenin esasları, yumuşak buğday ürünlerinin üretiminde önemli noktalar, kimyasal kabartmanın esasları, durum buğday ürünleri, dondurulmuş hamur üretiminde, dondurulmasında ve saklanmasında ortaya çıkan problemler ve çözüm önerileri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
2 | Nişasta | Konu anlatımı, Soru-cevap |
3 | Gluten | Konu anlatımı, Soru-cevap |
4 | Diğer bileşenler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
5 | Diğer bileşenler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
6 | Tahılın ve unun depolanması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
7 | Ekmek mayası | Konu anlatımı, Soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Hamurun kimyası ve biyolojisi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
10 | Hamurun reolojisi. | Konu anlatımı, Soru-cevap |
11 | Kimyasal kabartma sistemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
12 | Pişirmede önemli faktörler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
13 | Ekmeğin pişmesi sırasında meydana gelen kimyasal değişiklikler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
14 | Ekmekte maillard reaksiyonu | Konu anlatımı, Soru-cevap |
15 | Ekmekte karamelizasyon reaksiyonu | Konu anlatımı, Soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |