Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-513 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-513 Adı: GIDA TEKNOLOJİSİNDE ISIL PROSESLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda teknolojisinde gerçekleştirilen termal prosesleri kavratmak, uygulama alanlarını göstermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda teknolojisindeki ısıl prosesleri tanımlar, PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda teknolojisindeki ısıl prosesleri detaylandırır, PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Termal prosesler ile ilgili hesaplamaları yapar PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Teknolojideki gelişmeleri dikkate alarak bu gelişmeleri kendi sahasına uygular. PÇ-9 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders kapsamında ısının uygulanmasını ve uzaklaştırılmasını içeren prosesler yer almaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda teknolojisindeki termal prosesler ve uygulama alanları Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Gıdaların termal özellikleri Konu anlatımı, Soru-cevap
3 D, z, F ve Q10 değerleri Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Haşlama Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Pastörizasyon Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Sterilizasyon Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Evaporasyon Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Distilasyon Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Ekstruzyon Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Kurutma Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Pişirme Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Kızartma Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Soğutma Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Dondurma Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aktaş, N. 2005. Gıda Teknolojisinde Isıl Prosesler ders notları. Ataürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 25240 Erzurum.
2 Fellows, P. 2000. Food Processing Technology Principles and Practice. Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, England. Ibarz, A. and Barbosa-Canovas, G. V. 2003. Unit operations in food engineering. CRC Press, New York, USA.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180