Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-539 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-539 Adı: ŞARAP TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Şaraplık üzümlerin bileşimlerini, bağbozumu zamanını ve analiz yöntemlerini bilerek ve üretim tekniklerini etkin bir şekilde kullanarak kaliteli ve güvenli şarap üretimini öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Hedeflediği şarap çeşidine bağlı olarak kullanacağı hammadde ve üretim tekniği üzerine analiz ve çözümleme yapabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sorunla karşılaştığında uygun çözümlemeyi üretebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Şaraplık üzümlerin özelliklerini bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Hammaddeden şaraba kadar olan üretim sürecini kurgulayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Proses süresince uygulanacak işlemleri bilir ve en uygun işleme tekniğini kullanabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Hammaddeye müdahale ve üretim tekniğiyle ilgili öneri geliştirme ve değerlendirme becerisine sahip olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Etik değerlere saygılı olur, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Şaraplık üzümlerin bileşimleri, bağbozumu zamanı ve analiz yöntemleri ve üretim tekniklerini kaliteli ve güvenli şarap üretimi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Üzüm, Salkımın Bileşimi Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
2 Şaraplık üzüm çeşitleri, Üzümlerin Kimyasal Bileşimi (Şekerler, Organik asitler, Fenol Bileşikleri) Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
3 Üzümlerin Kimyasal Bileşimi (Aroma Maddeleri, Pektik Maddeler, Azotlu Maddeler, Enzimler, Vitaminler, Mineral Maddeler) Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
4 Bağbozumu, Üzümün kalitesini etkileyen faktörler, Üzümlerin iyileştirilmesi Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
5 Alkol fermantasyonu Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
6 Malolaktik fermantasyon Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
7 Şarap yapımında uygulanan ortak işlemler Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
8 Ara Sınav
9 Kükürtleme Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
10 Alkol fermantasyonunun yürütülmesi Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
11 Şarap yapım teknikleri (kımızı şarap yapım tekniği) Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
12 Şarap yapım teknikleri (beyaz ve pembe şarap yapım tekniği) Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
13 Özel Şaraplar Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
14 Şarapların bileşimi ve Olgunlaşması ve eskimesi Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
15 Şarapların berraklaştırılması, hastalık ve kusurları Anlatım, Tartışma veya Uzaktan Eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 CANBAŞ, A. 2010. Şarap Teknolojisi Ders Notları Ç.Ü.Z.F Ders Notları.
2 Ribereau-Gayon P., Glories, Y., Maujean A., Dubourdieu D., 2000. Handbook of Enology Vollume 1., John Wiley&Sons Ltd., England, 404s.
3 Ribereau-Gayon P., Glories, Y., Maujean A., Dubourdieu D., 2000. Handbook of Enology Vollume 2., John Wiley&Sons Ltd., England, 404s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 14 28
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174