Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-545 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-545 Adı: AROMA MADDELERİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Aroma maddeleri gıdalarda kaliteyi ve yüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerinden birisidir. Gıdalarda aroma karakterizasyonunun başarısı, temelde aroma maddelerinin gıda matriksinden izolasyonunda kullanılan ekstraksiyon yöntemine bağlıdır. Bu yüzden ekstraksiyon yöntemi çalışılan ürünün özelliklerini yansıtan yani temsili (representatif) aromatik ekstrak veren yöntem olmalıdır. Bu yüzden bu dersin amacını ayrıntılı bir şekilde aroma analiz teknikleri anlatmak oluşturmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda Aroma Maddeleri Hakkında Genel Bilgiye Sahip Olmak PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Aroma Maddeleri Ekstraksiyon Yöntemleri (Sıvı-sıvı, katı faz, katı faz mikroekstraksiyon, buhar distilasyonu gibi) Öğrenmek PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Aromatik ekstraktarın duyusal olarak temsili testlerle değerlendirlilmesi PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Aroma Analizleri için GC ve GC-MS kullanmayı öğrenmek PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Aroma maddelerinin miktarlarını hassas bir şekilde hesaplamak PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda Aroma Maddeleri, Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş, Aroma Maddeleri Analizlerinde Kullanılan Ekstraksiyon Teknikleri, Aromatik Ektraktların Temsili Testlerle Güvenilirliliğin Saptanması, Gc ve GC-MS Analizleri, Aroma Maddelerinin Miktarlarının Saptanması, GC-MS-Olfaktometrik Analizler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda Aroma Maddeleri Anlatım, Laboratuvar çalışması
2 Gıdalarda Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş Anlatım, Laboratuvar çalışması
3 Aroma Maddeleri Ektraksiyon Teknikleri Anlatım, Laboratuvar çalışması
4 Sıvı-sıvı ektraksiyon, Katı faz ekstraksiyon, Katı faz mikro ekstraksiyon tekniği Anlatım, Laboratuvar çalışması
5 Mikrodalga ile ekstraksiyon, dinamik ve statik tepe boşluğu ekstraksiyon teknikleri Anlatım, Laboratuvar çalışması
6 Buharlı damıtma ekstraksiyon, Reçine ekstraksiyon, Purge ve trap ekstraksiyon Anlatım, Laboratuvar çalışması
7 Çözgen yardımıyla flavor evaporasyonu ve döner bar sorptif ekstraksiyon Anlatım, Laboratuvar çalışması
8 Ara Sınav
9 Aroma Maddeleri Ekstraksiyon Yönteminin Temsili Testlerle Kontrolü Anlatım, Laboratuvar çalışması
10 Temsili Test Teknikleri - Benzerlik testi - Yoğunluk testi - Tanımlayıcı test Anlatım, Laboratuvar çalışması
11 Aroma Madderi Analizleri için GC ve GC-MS Cihazllarının kullanımı Anlatım, Laboratuvar çalışması
12 Aroma Maddeleri GC-MS de Tanımlama Yöntemleri - Standart madde kullanımı - MS kütüphanesi - Kovats indeks verileri Anlatım, Laboratuvar çalışması
13 Aroma maddeleri miktarının hesaplanması Anlatım, Laboratuvar çalışması
14 Aroma-Aktif bileşikler ve olfaktometri Anlatım, Laboratuvar çalışması
15 Aroma Aktif bileşikleri belirleme yöntemleri Anlatım, Laboratuvar çalışması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Joslyn, M. A., 1970.Methods in food analysis. Physical, chemical and instrumental methods of analysis, New York, USA.
2 Hışıl, Y. 2006. Enstrümental Analiz, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir
3 Marsili, R. 1996. Techniques for Analyzing Food Aroma. CRC Press 400 sayfa.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 14 28
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174