|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda üretim zincirinde bulunan herhangi bir kuruluşta, gıdanın kaliteli ve güvenilir olmasını sağlayacak bir sistemin nasıl kurulacağı ve yönetileceği, sistem dokümanlarının nasıl hazırlanacağı konularında bilgi vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | ISO 9001:2008 Kalite standardı ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği standardında istenen şartları bilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Standartlar tarafından istenen gerekli sistem dokumanlarını hazırlama becerisi kazanır |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Bir gıda işletmesinde gıda kalite veya gıda güvenliği yönetim sistemini hazırlama becerisi kazanır |
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır. |
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Toplam kalite yönetimi: ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modeli | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Yönetim sorumluluğu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Kaynak yönetimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Güvenli gıda üretiminin planlanması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi (HACCP ilkeleri) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Tedarikçi yönetimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Sorumluluk, yetki ve iletişim (iç ve dış) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Ölçme analiz ve iyileştirme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Uygun olmayan ürün kontrolü, geri çağırma | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Kalite ei kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | İç tetkik, pratik ve örnek çalışmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Anonim, 2009. TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü | |
2 | Anonim, 2006. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü | |
3 | Baş, T., 2002, OSO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, Sistem Yayıncılık, İstanbul | |
4 | Mahmutoğlu, T, 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, Ankara | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 15 | 45 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 7 | 14 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav | 16 | 1 | 16 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 6 | 24 |
Final Sınavı | 16 | 1 | 16 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 165 |