|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, meyve ve sebzelerin hasat, paketleme, depolama ve nakliye koşullarını araştırmak ve ayrıca hasat sonrası kayıpların nedenlerini ve bunları azaltmanın yollarını anlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Meyve ve sebzelerin muhafazası sırasında görülen sorunların çözebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Meyve sebzelerde hasat, hasat sonrasında görülen metabolik olaylar, farklı depolama teknikleri, taşıma koşulları, hasat sonrası kayıpların nedenleri ve azaltılma yolları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meyve ve sebzelerin yapıları ve bileşimleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Meyve ve sebzelerin fizyoloji ve biyokimyaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Olgunluk indisi, derim, taşıma, sınıflandırma | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Sıcaklık, oransal nem ve su kaybının etkileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Depolamada ön işlemler (Ön soğutma) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Isı uygulamaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Soğuk depoda muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Modifiye atmosferde muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Etilen | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Meyve ve sebzelerde kalitenin değerlendirilmesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Derim sonrası görülen bozulmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Ürünlerin paketlenmesi ve dağıtımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Minimal işlem görmüş meyve sebzeler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 | |
2 | Kader, A. A., 1985. Postharvest Technology of Horticultural Crops. ISBN: 0-931876-72-9 Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. and Natural Resources. California, USA. | |
3 | Ryall, A. L., Pentzer, W. T., 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. ISBN 0-870 55-401-7. AVI Publishing Company, INC. | |
4 | Fresh-cut Fruits and Vegetables Science, Technology, and Market (O. Lamikanra, editör). CRC Press Inc. Florida. | |
5 | Postharvest Technology of Fruit and Vegetables (A.K. Thompson, editör). Blacwell Science. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 6 | 18 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 5 | 15 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 4 | 5 | 20 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 170 |