Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-577 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-577 Adı: MEYVE VE SEBZELERE DERİM SONRASI UYGULANAN İŞLEMLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, meyve ve sebzelerin hasat, paketleme, depolama ve nakliye koşullarını araştırmak ve ayrıca hasat sonrası kayıpların nedenlerini ve bunları azaltmanın yollarını anlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Meyve ve sebzelerin muhafazası sırasında görülen sorunların çözebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meyve sebzelerde hasat, hasat sonrasında görülen metabolik olaylar, farklı depolama teknikleri, taşıma koşulları, hasat sonrası kayıpların nedenleri ve azaltılma yolları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve ve sebzelerin yapıları ve bileşimleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Meyve ve sebzelerin fizyoloji ve biyokimyaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Olgunluk indisi, derim, taşıma, sınıflandırma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Sıcaklık, oransal nem ve su kaybının etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Depolamada ön işlemler (Ön soğutma) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Isı uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Soğuk depoda muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Modifiye atmosferde muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Etilen Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Meyve ve sebzelerde kalitenin değerlendirilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Derim sonrası görülen bozulmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Ürünlerin paketlenmesi ve dağıtımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Minimal işlem görmüş meyve sebzeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494
2 Kader, A. A., 1985. Postharvest Technology of Horticultural Crops. ISBN: 0-931876-72-9 Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. and Natural Resources. California, USA.
3 Ryall, A. L., Pentzer, W. T., 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. ISBN 0-870 55-401-7. AVI Publishing Company, INC.
4 Fresh-cut Fruits and Vegetables Science, Technology, and Market (O. Lamikanra, editör). CRC Press Inc. Florida.
5 Postharvest Technology of Fruit and Vegetables (A.K. Thompson, editör). Blacwell Science.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 6 18
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 5 15
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 5 20
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 170