|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencinin, sütün fiziko-kimyasal özellikleri (renk, tat ve koku, asitlik, özgül ağırlık, donma ve kaynama noktası, refraktometre indisi, viskozite, elektrik geçirgenliği, tampon özelliği, yüzey gerilimi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli), süt lipidleri, süt azotlu maddeleri- proteinleri, süt karbonhidratları-Laktoz, sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, sütün minör bileşenlerini (vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddeler, vb.). temel olarak ve detaylı şekilde öğrenmeleri ve gıda sanayinde bu özelliklerin ne şekilde değiştiği, kimyasal reaksiyonları ve alınacak tedbirleri öğrenmelerini sağlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Öğrenci, sütün tanımını, bileşimini öğrenir. Teknolojik ve beslenmedeki önemini anlatabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Tüm bileşenlerle ilgili olarak; çeşitli teknolojik işlemlerin süt bileşenlerine etkisini öğrenir ve bu bilgileri iş hayatında kullanıp, işlemlere yön verebilir, ileri düzeyde araştırma yapmakta kullanmayı öğrenebilir.Ayrıca tüketicileri bilinçlendirmede kullanabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Süt yağı, yağ benzeri maddeler, süt proteinleri, laktoz hakkında bilimsel bilgiler öğrenebilir. Bunların beslenme ve süt teknolojisindeki önemlerini açıklayabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Sütün fiziko-kimyasal özellikleri, süt lipidleri, süt azotlu maddeleri- proteinleri, süt karbonhidratları-Laktoz, sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddelerini ve süt sanayinde bu özelliklerin ne şekilde değiştiği, kimyasal reaksiyonları ve alınacak tedbirleri öğrenmelerini sağlamaktır. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Sütün tanımı, bileşimi, miktar ve bileşimini etkileyen faktörler | Konu anlatımı |
2 | Çeşitli hayvan sütlerinin fiziko-kimyasal özellikleri (rengi, tat ve kokusu, asitliği, özgül ağırlığı, donma ve kaynama noktası) | Konu anlatımı |
3 | Sütün fiziko-kimyasal özellikleri (refraktometre indisi, viskozitesi, elektrik geçirgenliği, tampon özelliği, yüzey gerilimi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli) | Konu anlatımı |
4 | Sütün azotlu maddeleri- süt proteinleri-Kazein | Konu anlatımı |
5 | Sütün azotlu maddeleri- süt proteinleri-laktoalbumin ve laktoglobulin | Konu anlatımı |
6 | Süt lipidleri 1-Süt yağı | Konu anlatımı |
7 | Süt lipidleri 2-Yağ benzeri maddeler | Konu anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sütün karbonhidratları -Laktoz | Konu anlatımı |
10 | Laktozun kimyasal reaksiyonları, fermantasyonu ve laktoz elde edilmesi | Konu anlatımı |
11 | Sütün mineral maddeleri | Konu anlatımı |
12 | Sütteki enzimler | Konu anlatımı |
13 | Sütün minör bileşenleri -1(vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler) | Konu anlatımı |
14 | Sütün minör bileşenleri -2(hormonlar, koruyucu maddeler, vb.) | Konu anlatımı |
15 | Gıda sanayiinde uygulanan teknolojik işlemlere bağlı olarak süt bileşenlerinde meydana gelen değişimler ve alınacak önlemler | Konu anlatımı |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Metin, M., 2008. Süt Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve İşlenmesi) | |
2 | Walstra, P., Jennes, R., 1984. Dairy chemistry and physics | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 15 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 172 |