Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-525 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-525 Adı: GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan ileri duyusal analiz (tanımlama) tekniklerinin ve duyusal analizi gerçekleştirecek panelistlerin seçimi, eğitimini ve izlenmesi prosedürünü öğretmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Duyusal analiz için uygun oda koşullarını sağlama yetisi kazanır PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Panelist seçimi ve eğitimini bilir PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde ileri duyusal analiztekniklerini kullanır PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Duyusal analiz sonuçlarını yorumlama yetisi kazanır PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Duyusal analiz odasının dizaynı, panelist seçimi, eğitimi ve izlenmesi, tatlara ve spesifik kokulara duyarlılığın ölçümü, ileri duyusal analiz teknikleri, tanımlama analizleri; doku profil analizi, lezzet profil analizi, aroma profil analizi, tüketici testleri, sonuçların rapor edilmesi, farklı gıdalarda uygulama.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Duyusal analize giriş Konu anlatımı
2 Duyusal analiz odalarının dizaynı için genel kurallar Konu anlatımı
3 Panelistlerin seçimi, eğitimi ve izlenmesi Konu anlatımı,Beceri Geliştirme Çalışması
4 Renk, görünüş ve doku ölçümü Konu anlatımı,Beceri Geliştirme Çalışması
5 Tada karşı duyarlılık ve ayırdetme testleri Konu anlatımı,Beceri Geliştirme Çalışması
6 Burunla ve genizle koklama metodu Konu anlatımı, Beceri Geliştirme Çalışması
7 Spesifik kokular tanıma ve ayırdetme testleri Konu anlatımı, Beceri Geliştirme Çalışması
8 Ara Sınav
9 Yoğunluğa karşı sıralama testi Konu anlatımı, Beceri Geliştirme Çalışması
10 İleri duyusal analiz metotları: tanımlama teknikleri Konu anlatımı
11 Lezzet profil analizi Konu anlatımı
12 Aroma profil analizi Konu anlatımı
13 Doku profil analizi Konu anlatımı
14 Tüketici testleri, örnek test formları Konu anlatımı
15 Sonuçların rapor edilmesi Konu anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 172