|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Çeşitli teknolojik yöntemler kullanılarak süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sunmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Süt yan ürünleri ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Peyniraltı suyuna uygulanan kurutma metotlarıyla ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Peyniraltı suyunun membran filtrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi hakkında temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Peyniraltı suyu ve bileşenlerinin gıdalarda kullanımıyla hakkında bilgiler sunabilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Peyniraltı suyu peynirleri ve özellikleri hakkında temel bilgiler verebilir. |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders, sütün çeşitli ürünlere işlenmesi esnasında, esas ürünün yanı sıra ortaya çıkan tali ürünler konusunda bilimsel bilgiler verir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Tereyağı Teknolojisi Yan Ürünleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
2 | Peynir Teknolojisi Yan Ürünleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
3 | Peyniraltı suyunun bileşimi ve genel özellikleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
4 | Peyniraltı suyu tipleri ve kullanım alanları | Konu anlatımı, Soru-cevap |
5 | Peyniraltı suyu konsantratları ve permeatları | Konu anlatımı, Soru-cevap |
6 | Peyniraltı suyu ve peyniraltı suyu ürünlerinin kurutulması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
7 | Peyniraltı suyu proteinleri ve peyniraltı suyu protein konsantratlarının geri kazanım metotları | Konu anlatımı, Soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Peyniraltı suyunun membran filtrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
10 | Peyniraltı suyu ve peyniraltı suyu bileşenlerinden çeşitli gıda ve içeceklerin yapılması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
11 | Peyniraltı suyu ve bileşenlerinin gıdalarda kullanılması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
12 | Peyniraltı suyunun fermantasyonu | Konu anlatımı, Soru-cevap |
13 | Peyniraltı suyundan laktoz üretimi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
14 | Kazein ve kazeinatların üretim | Konu anlatımı, Soru-cevap |
15 | Peyniraltı suyu peynirleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Sienkiewiicz T. and Riedel C.L. 1990. Whey and Whey Utilization. pp. 1-379, Verlag Th. Mann., Gelsenkircheb-Buer, Germany. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |