Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-581 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-581 Adı: MİKOTOKSİNLERİN DETOKSİFİKASYON YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı: gıdalarda bulunan mikotoksinlerin detoksifikasyonu hakkında bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikotoksinler ve miktoksin üreten fungusları öğrenir. PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fiziksel detoksifikasyon yöntemlerini bilir. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Kimyasal detoksifikasyon yöntemlerini bilir. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Biyolojik detoksifikasyon yöntemlerini bilir. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu dersin içeriği: miktoksinlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle detoksifikasyonunu kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Funguslar hakkında genel bilgi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
2 Mikotoksin üreten funguslar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
3 Mikotoksinler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
4 Miokotokin detoksifikasyon yöntemleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
5 Fiziksel yöntemler I Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
6 Fiziksel yöntemler II Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
7 Fiziksel yöntemler III Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Kimyasal Yöntemler I Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
10 Kimyasal Yöntemler II Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
11 Kimyasal Yöntemler III Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
12 Biyolojik Yöntemler I Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
13 Biyolojik Yöntemler II Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
14 Biyolojik Yöntemler III Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
15 Genel Tartışma Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Encyclopedia of Food Mycotoxins, Springer Science & Business Media, 13 Mar 2001 - 294 sayfa
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 176