|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıdaların tekstürel ve reolojik özellikleri, temel reolojik kavramlar, reolojik davranış sınıflandırmaları ve tekstürel ölçüm metotları hakkında bilgi vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Öğrenci gıdalarda tekstür ve reolojinin önemini kavrar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 | Öğrenciler tekstür ölçüm cihazını kullanmayı öğrenir. |
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdaların tekstürel analizinde kullanılan metotlar, tekstürel kavramlar, gıdaların mekanik özellikleri, kuvvet-dayanım-çiğnenme-kırılma kavramları, gıdaların tekstürel özelliklerini etkileyen faktörler. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıdaların tekstürel analizinde duyusal ve enstrümental ölçümler arasındaki ilişki | Konu anlatımı, Soru-cevap, Uzaktan Eğitim |
2 | Gıdaların tekstürel analizinde duyusal ve enstrümental ölçümler arasındaki ilişki | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
3 | Gıdaların tekstürel ölçümlerinde duyusal teknikler | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
4 | Gıdaların reolojik sınıflandırılmaları | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
5 | Tekstürel analizlerinde enstrümental teknikler | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
6 | Gıdaların mekanik özelliklerin tanımlanması | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
7 | Gıdaların mekanik özelliklerin tanımlanmasında test metotları | Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
10 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
11 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
12 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
13 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
14 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
15 | Laboratuvar uygulaması | Konu anlatımı, Soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Andrew J. Rosenthal, 1999.Food Texture Measurement and Perception, Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |