Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-585 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-585 Adı: ET TEKNOLOJİSİNDE GÜNCEL KONULAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, öğrencilerin et ve et ürünleri teknolojisi içerisinde yeni uygulama alanları bulan güncel konu ve teknolojilerin kullanımı ve et kalitesine etkileri konusunda bilgilenmelerini sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Et teknolojisinde yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin (ultrason, ışınlama, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ohmik işlem, kızılötesi işlem, radyofrekans, vs.) kullanım alanları ve et kalitesine etkileri. Et ürünleri için geliştirilen yeni formülasyonlar, fonksiyonel et ürünleri. Et ürünleri ve sağlık üzerine yapılan çalışmaların irdelenmesi. Et ve et ürünleri üzerine yapılan güncel bilimsel çalışmaların tartışılması.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Et ürünleri için yeni formüller Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
2 Et ürünleri için yeni formüller Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
3 Et ürünleri için yeni formüller Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
4 Fonksiyonel et ürünleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
5 Fonksiyonel et ürünleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
6 Fonksiyonel et ürünleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
7 Fonksiyonel et ürünleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
8 Ara Sınav
9 Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
10 Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
11 Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
12 Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve ikamesi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
13 Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve ikamesi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
14 Et Bilimi ve Teknolojisinde Güncel Araştırmalar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
15 Et Bilimi ve Teknolojisinde Güncel Araştırmalar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Lawrie's Meat Science, 7th edition. 2006. Ed. R.A. Lawrie. Woodhead Publishing Limited. ISBN 1-85573-395-1 Aryee, Alberta NA, and Joyce Irene Boye. "Current and emerging trends in the formulation and manufacture of nutraceuticals and functional food prod
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Lawrie's Meat Science, 7th edition. 2006. Ed. R.A. Lawrie. Woodhead Publishing Limited. ISBN 1-85573-395-1 Aryee, Alberta NA, and Joyce Irene Boye. "Current and emerging trends in the formulation and manufacture of nutraceuticals and functional food products." Nutraceutical and Functional Food Processing Technology (2015): 1-52. Sun, D.W. (Ed), Emerging Technologies for Food Processing, Second Edition, Elsevier Academic Press, Oxford, 2014. Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. “Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri”, Sidas Medya, İzmir, 2011. Baysal, T., İçier, F. “Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler” Nobel Yayıncılık, 2012.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 2 8
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 10 4 40
       c) Performans Ödevi 10 2 20
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 10 3 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 10 1 10
Ara Sınav 10 1 10
Final Sınavı İçin Hazırlık 10 1 10
Final Sınavı 10 1 10
0
0
Toplam İş Yükü 180