|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini bilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Gıda Hijyeninin Temel Prensipleri bilir |
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-3 | Gıda kaynaklı bakteriyel ve viral enfeksiyonlarını bilir |
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-4 | Gıda intoksikasyonuna sebep olan mikroorganizmaları tanımlayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-5 | Gıda güvenliği açısından personel hijyeninin önemini öğrenir. |
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-6 | Meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. |
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kalite ve gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda Hijyeninin Temel Prensipleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Güvenli gıda üretimi ve uyulması gereken kurallar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıdaların mikrobiyel ekolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıda kaynaklı infeksiyonlara giriş ve infeksiyonların gelişimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gıda kaynaklı infeksiyonlara giriş ve infeksiyonların gelişimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Mikroorganizmalar ve Kontaminasyon | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Personel hijyeni | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıda intoksikasyonları I | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Gıda intoksikasyonları II | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlar I | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Gıda kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlar II | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Gıda kaynaklı viral enfeksiyonlar I | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Gıda kaynaklı viral enfeksiyonlar II | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Genel değerlendirme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010. Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 1 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 1 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 10 | 10 |
c) Performans Ödevi | 5 | 5 | 25 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 5 | 25 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 20 | 1 | 20 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 20 | 1 | 20 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 174 |