Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-518 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-518 Adı: GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL ESASLARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini bilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Gıda Hijyeninin Temel Prensipleri bilir PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-3 Gıda kaynaklı bakteriyel ve viral enfeksiyonlarını bilir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-4 Gıda intoksikasyonuna sebep olan mikroorganizmaları tanımlayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-5 Gıda güvenliği açısından personel hijyeninin önemini öğrenir. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-6 Meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kalite ve gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000)
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Hijyeninin Temel Prensipleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Güvenli gıda üretimi ve uyulması gereken kurallar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıda kaynaklı infeksiyonlara giriş ve infeksiyonların gelişimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıda kaynaklı infeksiyonlara giriş ve infeksiyonların gelişimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Mikroorganizmalar ve Kontaminasyon Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Personel hijyeni Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Gıda intoksikasyonları I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıda intoksikasyonları II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıda kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlar I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlar II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda kaynaklı viral enfeksiyonlar I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıda kaynaklı viral enfeksiyonlar II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Genel değerlendirme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010. Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 10 10
       c) Performans Ödevi 5 5 25
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 5 25
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 20 1 20
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 20 1 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174