Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-576 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-576 Adı: LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE BİYOKİMYASAL HESAPLAMALAR -II Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin ileri düzeyde laboratuvar teknikleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmasını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci laboratuvar teknikleri hakkında bilgi sahibi olur PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Nispeten karmaşık analizleri yapabilir. PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Analiz sonuçlarını yorumlayabilir. PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Elektroforez, reoloji, spektrofotometri, mohr yöntemi, oksidasyon, protein ve optik çevirme tayinleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mohr yöntemiyle titrasyon Konu anlatımı
2 İyodometrik yöntemler Konu anlatımı
3 Kompleksometrik yöntemler Konu anlatımı
4 Yağlarda oksidatif tayinler Konu anlatımı
5 Protein tayin metotları Konu anlatımı
6 Spektrofotometrik ölçümler Konu anlatımı
7 Spektrofotometrik ölçümler Konu anlatımı
8 Ara Sınav
9 Enzim kinetiği Konu anlatımı
10 Enzim kinetiği Konu anlatımı
11 Optik çevirme Konu anlatımı
12 Elektroforez Konu anlatımı
13 Elektroforez Konu anlatımı
14 Reoloji Konu anlatımı
15 Denge sabitleri ve serbest enerji değişimleri Konu anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Biochemical Techniques: Theory and Practice, John F.Robyt, Bernard J.White, Waveland Press, Inc., Illinois, 1990.
2 Biyokimya Laboratuvar Ders Notları, Ö.İrfan Küfrevioğlu, Nazan Demir, Halis Şakiroğlu, , Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 2000.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180