Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS615 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS615 Adı: ÇALIŞAN İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ŞULE AYDİN (suleaydin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerin işletme içindeki çalışan davranışlarını anlamasını, bu davranışların nedenleri ve sonuçlarını anlamalarını sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Çalışan ilişkileri yönetiminin önemli fonksiyonları hakkında kavramsal ve teorik bilgi sahibi olurlar. PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Çalışan ilişkileri yönetimi konusunda eleştirel düşünme becerisi kazanırlar. PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Yönetsel durumlarda çeşitli kavram ve teknikleri uygularlar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Örgütsel güven,politik davranışlar,yetenek yönetimi,farklılıkların yönetimi, duygu yönetimi,psikolojik güçlendirme, korku kültürü ve yönetimi,psikolojik sözleşme,izleyici etkisi,kayırmacılık
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Turizm İşletmelerinde Çalışan İlişkileri Yönetiminin Kapsamı ve Önemi Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Turizm İşletmelerinde Sinizm konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Turizm İşletmelerinde Psikolojik Sözleşme konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Turizm İşletmelerinde Presenteism (İşte Var Olamama) konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Turizm İşletmelerinde Sanal ve Sosyal Kaytarma konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Turizm İşletmelerinde Kayırmacılık konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Turizm İşletmelerinde Farklılıkların Yönetimi konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Turizm İşletmelerinde İzlenim Yönetimi konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Turizm İşletmelerinde Yetenek Yönetimi konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Turizm İşletmelerinde Politik Davranış konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Turizm İşletmelerinde İntikam konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Turizm İşletmelerinde Korku Kültürü ve Yönetimi konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Turizm İşletmelerinde Yabancılaşma konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Turizm İşletmelerinde İzleyici Etkisi konusu hakkında öğrencinin sunum yapması Proje Sunumu, Anlatma Yöntemi, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aydın,Tükeltürk, Ş.,Şahin Perçin, N., Güzel, B. (2014), Turizm İşletmelerinde Çalışan İlişkileri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
projeksiyon, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer 8 1 40
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 16 2 60
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 11 33
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 10 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 4 12
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 180