|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Doktora | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | LÜTFİ BUYRUK (buyruk@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Günlük hayatın bir parçası olan yemeğin, toplumsal ve kültürel açıdan öneminin anlaşılması; yemek, kültür ve toplum ilişkisinin tarihsel süreç içinde değerlendirilmesi. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Günlük hayatın bir parçası olan yemeğin, toplumsal ve kültürel açıdan önemini bilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Yemek, kültür ve toplum ilişkisini tarihsel süreç içinde değerlendirebilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Yeme-içme alışkanlıkları ve gelenekler; dinsel inanışlar ve yemek hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Yiyeceklerin küreselleşmesi; yemek hazırlamada cinsiyet ve mekan olarak mutfağın dönüşümü hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yiyecek tarihine genel bakış; iklim, toprak ve coğrafyanın yeme-içmeye etkileri, kıtalararası beslenme farklılıkları, yeme-içme alışkanlıkları ve gelenekler; kentsel yaşam ve yiyeceklerin küreselleşmesi; yemek hazırlamada cinsiyet ve mekan olarak mutfağın dönüşümü. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yemek, kültür ve toplum dersinin kavramsal çerçevesi | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
2 | Toplayıcılıktan yemek pişirmeye, yiyecek tarihine genel bakış | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
3 | İklim, toprak ve coğrafyanın yeme-içmeye etkileri | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
4 | Dünyada kıtalararası beslenme farklılıkları | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
5 | Açlık ve dengeli beslenme | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
6 | Yiyecekler ve toplum sağlığı; gıda güvenliği | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
7 | Yeme-içme alışkanlıkları ve gelenekler; dinsel inanışlar ve yemek | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kentsel yaşam ve yiyeceklerin küreselleşmesi, "fast food", "slow food" | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
10 | Seminer sunumu ve tartışma | Anlatım Yöntemi, Tartışma |
11 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
12 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
13 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
14 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
15 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Atkins, Peter; Bowler, Ian (2001), Food in Society, Arnould Publishers. London | |
2 | Barilla Center (...) The Cultural Dimension of Food, Parma (https://www.barillacfn.com/m/publications/pp-cultural-dimension-of-food.pdf) | |
3 | Fumey, G.; Etcheverria, O. (2007) Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, İstanbul | |
4 | Rebora, G. (2003), Çatal Kültürü: Avrupa Mutfağının Kısa Tarihi, Kitap Yayınevi, İstanbul | |
5 | Civitello, Linda (2008), Cuisine and Culture: A History of Food and People, Second Edition, John Wiley & Sons | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | |||
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | 8 | 40 | |
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | 16 | ||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 13 | 39 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 5 | 10 | 50 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 4 | 6 | 24 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 6 | 5 | 30 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 0 | ||
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 0 | ||
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 185 |