|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Doktora | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EBRU GÜNEREN (ebruguneren@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
EMRAH KESKİN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders öğrencilerin yemek kültürüne yeni bir bakış açısı kazanmalarını ve turizmde yemeğin pazarlama aracı olarak kullanılmasını amaçlamaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gastronomi Kavramı İle İlgili Üst Düzey Bilgi Sahibi Olur |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur. |
Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Gastronomik Ürünlerin Turizm Sektöründe Pazarlanması Hakkında Bilgi Sahibi Olur |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Gastronomi Trendlerinin Gelişimi Hakkında Bilgi Sahibi Olur |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
gastronomi ile temel kavramlar, gastronominin pazarlama ve turizm üzerindeki etkileri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gastronomi Kavramı ve Turizm ile ilişkisi | Tartışma Yöntemi |
2 | Gastronomi Turizmi Kavramı İncelenir | Tartışma Yöntemi |
3 | Gastronomi Turisti ve Tipolojileri ile Destinasyonlar | Tartışma Yöntemi |
4 | Gastronomi Turisti Motivasyonları | Anlatma Yöntemi |
5 | Gastronomi ve Destinasyon Pazarlaması İlişkisi | Anlatma Yöntemi |
6 | Pazarlama Karmasının Gastronomi Destinasyonları Açısından İncelenmesi | Tartışma Yöntemi |
7 | Gastronominin Destinasyon Pazarlamasına ve Destinasyon Rekabetçiliğine Etkileri | Tartışma Yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Restoranlar ve Dışarıda Yeme Davranışı İncelenir | Tartışma Yöntemi |
10 | Gastronomik Deneyim | Tartışma Yöntemi |
11 | Gastronomik Ürünlerde Sınıflandırma Sistemleri (Restoran Sınıflandırmaları, UNESCO Gastronomy Cities, Coğrafi İşaretleme Sistemleri) | Tartışma Yöntemi |
12 | Gastronomi Turizminde Kaynaklara Dayalı Yaklaşım | Tartışma Yöntemi |
13 | Destinasyon Pazarlaması Açısından Gastronomi ve Kültür ilişkisi | Tartışma Yöntemi |
14 | Makale Analizi Sunumları | Tartışma Yöntemi |
15 | Makale Analizi Sunumları | Tartışma Yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Guzel, B., Apaydin, M., 2016. Gastronomy tourism: motivations and destinations. In: Avcıkurt, Cevdet, Dinu, Mihaela S., Hacıoğlu, Necdet, Efe, Recep, Soykan, Abdullah, Tetik, Nuray (Eds.), Global Issues and Trends in Tourism. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
kitap makale |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 10 | 30 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 12 | 36 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 10 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 10 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |