Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS617 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS617 Adı: DESTİNASYON PAZARLAMASINDA GASTRONOMİ TURİZMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EBRU GÜNEREN (ebruguneren@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMRAH KESKİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilerin yemek kültürüne yeni bir bakış açısı kazanmalarını ve turizmde yemeğin pazarlama aracı olarak kullanılmasını amaçlamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gastronomi Kavramı İle İlgili Üst Düzey Bilgi Sahibi Olur PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Gastronomik Ürünlerin Turizm Sektöründe Pazarlanması Hakkında Bilgi Sahibi Olur PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Gastronomi Trendlerinin Gelişimi Hakkında Bilgi Sahibi Olur PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
gastronomi ile temel kavramlar, gastronominin pazarlama ve turizm üzerindeki etkileri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gastronomi Kavramı ve Turizm ile ilişkisi Tartışma Yöntemi
2 Gastronomi Turizmi Kavramı İncelenir Tartışma Yöntemi
3 Gastronomi Turisti ve Tipolojileri ile Destinasyonlar Tartışma Yöntemi
4 Gastronomi Turisti Motivasyonları Anlatma Yöntemi
5 Gastronomi ve Destinasyon Pazarlaması İlişkisi Anlatma Yöntemi
6 Pazarlama Karmasının Gastronomi Destinasyonları Açısından İncelenmesi Tartışma Yöntemi
7 Gastronominin Destinasyon Pazarlamasına ve Destinasyon Rekabetçiliğine Etkileri Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Restoranlar ve Dışarıda Yeme Davranışı İncelenir Tartışma Yöntemi
10 Gastronomik Deneyim Tartışma Yöntemi
11 Gastronomik Ürünlerde Sınıflandırma Sistemleri (Restoran Sınıflandırmaları, UNESCO Gastronomy Cities, Coğrafi İşaretleme Sistemleri) Tartışma Yöntemi
12 Gastronomi Turizminde Kaynaklara Dayalı Yaklaşım Tartışma Yöntemi
13 Destinasyon Pazarlaması Açısından Gastronomi ve Kültür ilişkisi Tartışma Yöntemi
14 Makale Analizi Sunumları Tartışma Yöntemi
15 Makale Analizi Sunumları Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Guzel, B., Apaydin, M., 2016. Gastronomy tourism: motivations and destinations. In: Avcıkurt, Cevdet, Dinu, Mihaela S., Hacıoğlu, Necdet, Efe, Recep, Soykan, Abdullah, Tetik, Nuray (Eds.), Global Issues and Trends in Tourism.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitap makale

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 10 30
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 12 36
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 10 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 1 1 1
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 10 30
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180