Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS604 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS604 Adı: ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİK ANALİZ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BEKİR BORA DEDEOĞLU (b.bora.dedeoglu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çok değişkenli analizin kavram ve tekniklerini tanıtmak ve ilişkili problemlere çok değişkenli analizin uygulama örneklerini sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz tekniklerinin uygulaması öğrenilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Verileri analiz edebilme, değerlendirebilme, deney yapma ve tasarlama becerisi PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 İlgili daldaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 İstatistiksel paket program kullanımı ve gerçek yasamda karsilasilan problemleri cozmede kullanabilme becerisi PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Çok değişkenli veri analizi ve uygulama alanları, veri matrisi ve ölçme düzeyleri, çok değişkenli dağılımlar, çok değişkenli normal dağılım, çok değişkenli hipotez testleri, lojistik regresyon analizi, temel bileşenler ve factor analizi, konjoint analizi, uyum analizi, çoklu uyum analizi, çok boyutlu ölçekleme, diskriminat analizi, kümeleme analizi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Veri analizi ve türleri Anlatma yöntemi. Soru cevap.
2 Tanımlayıcı İstatistikler Normal Dağılım Varsayımı Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
3 Faktör Analizi Güvenirlik Analizleri Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
4 t testleri (Bağımsız iki örnek t-testi, Bağımlı iki örnek t-testi, Tek Örnek t-testi) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
5 Tek yönlü ve çok yönlü varyans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
6 Non-parametrik testler Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
7 Quiz 1 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
8 Ara Sınav
9 Tek yönlü ve çok yönlü çoklu varyans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
10 Kovaryans ve çoklu kovaryans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
11 Korelasyon, Regresyon (Basit ve çoklu doğrusal) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
12 Aracılık değişken ile regresyon analizi uygulanması (Aracılık Modeli) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması.
13 Düzenleyici değişken ile regresyon analizi uygulanması (Düzenleyici Model) Soru cevap. Bilgisayar uygulaması. Öğrenci sunumu.
14 Quiz 2 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
15 Quiz 3 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hair, J. D., Anderson, R. E., Tatham, R. L. ve Black, W. C., (2010). Multivariate Data Analysis (7th Ed.). New Jersey: Pearson Education, Inc
2 Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikler. Asil Yayın Dağıtım: Ankara.
3 Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı 2 3
4.Sunum 3 3
5.Rapor 1 2
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 16 48
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 2 8 16
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 1 3
Sözlü Sınav 4 1 4
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 5 7 35
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 7 35
Final Sınavı 3 1 3
0
0
Toplam İş Yükü 180