Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-507 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-507 Adı: FIRIN ÜRÜNLERİ VE UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste çeşitli unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri arasındaki ilişkilerini incelemek, fırın ürünleri üretim proseslerini detaylı anlatmak, fırın ürünleri imalatında kullanılan alet ve ekipmanlarını tanıtmak amaçlanmıştır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Fırın ürünleri, ekipmanları ve control sistemleri ile ilgili kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fırın ürünleri ile üretimde kullanılan katkı ve ingredientler arasındaki ilişkileri açıklayabilir. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Fırın ürünleri imalatında kullanılan alet ve ekipmanların çalışma esasları ve fonksiyonlarını açıklayabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu derste fırın ürünleri üretim teknikleri ve fırıncılık ekipmanları anlatılır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Konu anlatımı, soru-cevap
2 Unlar Konu anlatımı, soru-cevap
3 Majör ingredientler Konu anlatımı, soru-cevap
4 Majör ingredientler Konu anlatımı, soru-cevap
5 Minör ingredientler Konu anlatımı, soru-cevap
6 Minör ingredientler Konu anlatımı, soru-cevap
7 İşlem basamakları Konu anlatımı, soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Fırın ekipmanları Konu anlatımı, soru-cevap
10 Otomasyon Konu anlatımı, soru-cevap
11 Ekmek çeşitleri üretimi Konu anlatımı, soru-cevap
12 Ekmek çeşitleri üretimi Konu anlatımı, soru-cevap
13 Kek, bisküvi ve kraker üretim teknolojileri Konu anlatımı, soru-cevap
14 Yeni teknolojiler Konu anlatımı, soru-cevap
15 Fırın ürünlerinde kalite ve HACCP Konu anlatımı, soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Y. H. Hui, 2006. Bakery Products Science and Technology. Blackwell Publishing, StateAvenue,Ames, Iowa 50014, USA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 6 7 42
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 7 42
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 171