Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-509 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-509 Adı: GIDALARIN BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE DAYANDIRILMASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdaların doğal yolla dayandırılmasında bakteriyofajlar, bakteriyosinler ve mikrobiyal enzimlerin kullanımı, bazı mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkilerinden yaralanma ile ilgili bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdaların doğal yolla dayandırılmasında bakteriyofajlar, bakteriyosinler ve mikrobiyal enzimlerin kullanımı, bazı mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkilerinden, laktoperoksidaz sistemi, antikorlar, laktoferrin, hormonlar, antibiyotikler, uçucu yağlar, lizozim, avidin v.s. gibi hayvansal ve bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan koruyuculardan yararlanma.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Genel konular ve ders işleyişi hakkında bilgilendirme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıdaların dayandırılmasında kullanılan klasik yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Bitkisel doğal antimikrobiyeller (organik asitler, uçucu yağlar, fenolik, pigment ve diğer bileşikler, phytoalexıns Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Bitkisel doğal antimikrobiyeller (devam) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Hayvansal doğal antimikrobiyeller (fagozomlar, antibiyotik peptidler, demir, avidin, laktoperoksidaz sistemi (lps), lizozim, hormonlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Hayvansal doğal antimikrobiyeller (devam) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Mikrobiyel antimikrobiyeller giriş Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Mikrobiyel metabolitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Bakteriosinler ve gıda sistemlerinde kullanımları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Mikrobiyel asitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Bakteriyofajlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Mikrobiyel enzimler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Engeller teknolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Davidson, M., Sofos, J. N., Branen, A. L.,2005.Antimicrobials in food. 3th. Taylor & Francis Group, LLC, p.680.
2 Salminen, S., Wright, A. and Ouwehand, A., 2004. Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects. 3th Ed, CRC press, Marcel Dekker, Inc, New York
3 Lacroix, C., 2010. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation, 1th Ed, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 10 40
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 15 2 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 15 2 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 176