Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-517 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-517 Adı: GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZ TEKNİKLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda güvenliği ve mikrobiyolojik kalite kontrol kriterleri, gıdalardaki mikroorganizma yükünün belirlenmesi, indikatör mikroorganizmaların analizleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri öğrencilere aktarmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve raporlayabilir. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda güvenliği ve gıda güvenliğini tehdit eden unsurlar, mikrobiyolojik kalite kontrol kriterleri, gıdalardaki mikroorganizma yükünün belirlenmesi, indikatör mikroorganizmaların analizleri, et, süt, meyve-sebze, konserve gıdalar ve tahıl bazlı ürünlerde mikrobiyolojik analizler ve standarda uygunluğun kontrolü
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma prensipleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Mikroskopta çalışma teknikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Sterilizasyon yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Besiyeri hazırlama Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Mikrobiyolojik örnek alma ve saf kültür eldesi, mikroorganizmaların saklanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Preparat hazırlama ve boyama yöntemleri (basit boyama, diferansiyel boyama, spor boyama) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Bakteri, maya ve küflerin mikroskopta incelenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Mikrobiyolojik sayım yöntemleri (kültürel yöntemler, mikroskobik yöntemler) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Çeşitli yüzeylerde mikroorganizma sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıdalarda toplam aerob mezofilik bakteri sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıdalarda maya ve küf sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıdalardan koliform grubu mikroorganizmaların sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Gıdalarda Salmonella sp. aranması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Adams, M.R. ve Moss, M.,O., 2008. Food Microbiology. 3 rd Edn. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK, p. 463
2 Krämer, J. ,1992 . Lebensmittel-mikrobiologie, Verlag Eugen Ulmer-Stuttgart, pp:22-30.
3 Kulp, K., Lorenz, K. 2003 . Handbook of dough fermentations. CRC Press, p.328.
4 Öztan, A., 2003. Et Bilimi ve Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yayın no:1.,Ankara 495 s.
5 Temiz, A., Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri.1996. 2. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi- Ankara. 274 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 10 40
       c) Performans Ödevi 2 4 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 5 10
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 15 2 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 15 2 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 184