Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-529 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-529 Adı: MEYVE-SEBZE ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROL Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, meyve-sebzeler ve bunlardan üretilen çeşitli ürünlerde kalite güvencesini sağlayacak bilgi ve deneyimi öğrencilere kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kalite tanımlamasını yapabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kalite kontrolünün önemini açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Meyve - sebze ve ürünlerinde kalite kontrolü analizlerini uygulayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kalite kontrolünün önemi, değerlendirme ilkeleri, ambalajın incelenmesi, örnek hazırlama, ürünlerde fiziksel, kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, duyusal analizler ve kalıntı analizleri, sonuçların değerlendirilmesi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Kalite Kontrolünün ve Güvenliğinin Önemi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Taze meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Taze meyve ve sebzelerde kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Meyve ve Sebze konservesinde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Meyve ve Sebze konservesinde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Meyve ve sebze sularında kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Meyve ve sebze sularında kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Salçada kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Salçada kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Reçel, marmelat ve jölede kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Reçel, marmelat ve jölede kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Dondurulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Meyve Suyu Endüstrisinde Kalite Kontrolü, 1992. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Gıda Araştırma Fonu Yayın No: 1, Ankara, syf.300.
2 Ranganna, S., 2008. Handbook of Analysis and Quality Control for Fruit and Vegetable Products, Tata McGraw-Hill, p.1112.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 6 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181