Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-514 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-514 Adı: ET VE ET ÜRÜNLERİ MUHAFAZA TEKNOLOJİLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı et ve et ürünlerinde uygulanan muhafaza yöntemlerinin prensipleri ile uygulama yöntemlerinin anlatılmasıdır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Et ve et ürünlerinde kullanılan muhafaza yöntemlerini bilir. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Öğrenci et ürünleri muhafaza metotlarının prensiplerini bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Et ve et ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulmalara karşı korunabilmesi için uygulanan ambalajlama ve muhafaza teknikleri, kullanılan ambalaj materyallerinin özellikleri, yeni ambalajlama metotları, et ve et ürünlerini ambalajlama yöntemleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
2 Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
3 Et ve et ürünlerinde ısıl işlem ile muhafaza yöntemleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
4 Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
5 Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
6 Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
7 Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Et ürünlerinin kurutulması Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
10 Et ürünlerinin kürlenmesı Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
11 Et ürünlerinin kürlenmesı Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
12 Et ürünlerinde dumanlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
13 Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
14 Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi-Modifiye atmosfer paketleme Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
15 Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi - Vakum paketleme Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Maas-van Berkel, B., van den Boogaard, B., Heijnen, C., & Guijt, J. (1996). Preservation of fish and meat. Agromisa.
2 Vaclavik, V. A., & Christian, E. W. (2014). Food Preservation. In Essentials of food science (pp. 323-342). Springer, New York, NY.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 8 4 32
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 5 14 70
0
0
Toplam İş Yükü 172