|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bu dersin amacı et ve et ürünlerinde uygulanan muhafaza yöntemlerinin prensipleri ile uygulama yöntemlerinin anlatılmasıdır. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Et ve et ürünlerinde kullanılan muhafaza yöntemlerini bilir. |
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
| DÖÇ-2 | Öğrenci et ürünleri muhafaza metotlarının prensiplerini bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Et ve et ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulmalara karşı korunabilmesi için uygulanan ambalajlama ve muhafaza teknikleri, kullanılan ambalaj materyallerinin özellikleri, yeni ambalajlama metotları, et ve et ürünlerini ambalajlama yöntemleri | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 2 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 3 | Et ve et ürünlerinde ısıl işlem ile muhafaza yöntemleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 4 | Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 5 | Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 6 | Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 7 | Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Et ürünlerinin kurutulması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 10 | Et ürünlerinin kürlenmesı | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 11 | Et ürünlerinin kürlenmesı | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 12 | Et ürünlerinde dumanlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 13 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 14 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi-Modifiye atmosfer paketleme | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 15 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi - Vakum paketleme | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Maas-van Berkel, B., van den Boogaard, B., Heijnen, C., & Guijt, J. (1996). Preservation of fish and meat. Agromisa. | |
| 2 | Vaclavik, V. A., & Christian, E. W. (2014). Food Preservation. In Essentials of food science (pp. 323-342). Springer, New York, NY. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 7 | 1 | 20 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | 14 | 4 | 20 |
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 14 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 8 | 4 | 32 |
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
| Ara Sınav | 4 | 7 | 28 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
| Final Sınavı | 5 | 14 | 70 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 172 | ||