|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Doktora | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | LÜTFİ BUYRUK (buyruk@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi ile destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolünü kavramak; Türkiye'de ve dünyada destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfak örnekleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Alanıyla ilgili bilimsel araştırma yapma becerisi kazanır. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-2 | Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemini kavrar. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-3 | Destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolünü bilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-4 | Türkiye'de destinasyon olarak öne çıkan yerel mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi, destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolü, turistleri yerel mutfak ve mutfak etkinliklerine yönlendiren motivasyonlar; Türkiye'de ve dünyada destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklardan örnekler. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Destinasyon, destinasyon yönetimi ve yerel mutfak kavramları | Sözlü anlatım, tartışma |
2 | Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi | Sözlü anlatım, tartışma |
3 | Destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolü | Sözlü anlatım, tartışma |
4 | Yerel kültürün turist tarafından algılanmasında yerel mutfakların önemi | Sözlü anlatım, tartışma |
5 | Turistleri yerel mutfak ve mutfak etkinliklerine yönlendiren motivasyonlar | Sözlü anlatım, tartışma |
6 | Yerel mutfakların tanıtım ve pazarlamasında sosyal medyanın rolü | Sözlü anlatım, tartışma |
7 | Türkiye'de destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklar | Sözlü anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Dünya'da destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklardan örnekler | Sözlü anlatım, tartışma |
10 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
11 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
12 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
13 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
14 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
15 | Seminer sunumu ve tartışma | Sunum ve tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Türkay, O. (2014). Destinasyon yönetimi: Yönetim bilim bakış açısıyla işlevler, yaklaşımlar ve araçlar. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
2 | Yılmaz, H. (2016). Dünya Mutfakları I. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları | |
3 | Dündar Arıkan, A. (2016). Dünya Mutfakları II. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları | |
4 | Yılmaz, H. (2016). Gastronomi ve Medya, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları | |
5 | Frost, Warwick, Williams, Kim M., Laing, Jennifer (2016), Gastronomy, Tourism and the Media, Channel View Publication | |
6 | Hjalager, Anne-Mette; Richards, Greg, (2002), Tourism and Gastronomy, Routledge . | |
7 | Dündar Arıkan, A. (2016), Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yayınları | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | |||
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | 8 | 2 | 40 |
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | 16 | 2 | 60 |
9.Proje | |||
Final Sınavı |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 4 | 8 | 32 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 7 | 28 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 0 | ||
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 0 | ||
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 186 |