Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS608 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS608 Adı: DESTİNASYON YÖNETİMİNDE YEREL MUTFAKLAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı LÜTFİ BUYRUK (buyruk@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi ile destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolünü kavramak; Türkiye'de ve dünyada destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfak örnekleri hakkında bilgi sahibi olmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Alanıyla ilgili bilimsel araştırma yapma becerisi kazanır. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemini kavrar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolünü bilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-4 Türkiye'de destinasyon olarak öne çıkan yerel mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi, destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolü, turistleri yerel mutfak ve mutfak etkinliklerine yönlendiren motivasyonlar; Türkiye'de ve dünyada destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklardan örnekler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Destinasyon, destinasyon yönetimi ve yerel mutfak kavramları Sözlü anlatım, tartışma
2 Destinasyon yönetiminde yerel mutfakların yeri ve önemi Sözlü anlatım, tartışma
3 Destinasyon seçiminde yerel mutfakların rolü Sözlü anlatım, tartışma
4 Yerel kültürün turist tarafından algılanmasında yerel mutfakların önemi Sözlü anlatım, tartışma
5 Turistleri yerel mutfak ve mutfak etkinliklerine yönlendiren motivasyonlar Sözlü anlatım, tartışma
6 Yerel mutfakların tanıtım ve pazarlamasında sosyal medyanın rolü Sözlü anlatım, tartışma
7 Türkiye'de destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklar Sözlü anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Dünya'da destinasyon olarak ön plana çıkan yerel mutfaklardan örnekler Sözlü anlatım, tartışma
10 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
11 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
12 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
13 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
14 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
15 Seminer sunumu ve tartışma Sunum ve tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Türkay, O. (2014). Destinasyon yönetimi: Yönetim bilim bakış açısıyla işlevler, yaklaşımlar ve araçlar. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Yılmaz, H. (2016). Dünya Mutfakları I. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
3 Dündar Arıkan, A. (2016). Dünya Mutfakları II. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
4 Yılmaz, H. (2016). Gastronomi ve Medya, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
5 Frost, Warwick, Williams, Kim M., Laing, Jennifer (2016), Gastronomy, Tourism and the Media, Channel View Publication
6 Hjalager, Anne-Mette; Richards, Greg, (2002), Tourism and Gastronomy, Routledge .
7 Dündar Arıkan, A. (2016), Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yayınları
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer 8 2 40
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 16 2 60
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 8 32
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 7 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 186