Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS504 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS504 Adı: İLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EDA ÖZGÜL KATLAV (edaozgul@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerin bilimsel düşünme, araştırma tasarımı, veri toplama, verilerin analiz edilmesi, yorumlanması ve araştırma raporunun hazırlanması konularında bilgi sahibi olmaları ve bilimsel tutum ve davranışları kazanmalarını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Problemleri çözmede ve bir araştırmayı planlama, tasarlama ve yürütmede gerekli bilgi ve becerileri kazanır. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Araştırmanın amacına uygun olarak veri toplayabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Verilerin analizinde SPSS paket programını etkin şekilde kullanabilir ve sonuçları değerlendirebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 Bir araştırma raporunu kurallarına uygun şekilde yazabilir ve sunabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bilim ve Bilimsel Araştırma, Bilimsel Araştırma Süreci: Araştırma Konusunun Seçimi, Araştırma Tasarımı, Veri Kaynakları ve Verilerin Toplanması, Ölçme ve Ölçekler, Araştırma Evreni ve Örnekleme, Nicel ve Nitel Analiz Teknikleri, SPSS Programı ve Uygulamaları, Araştırma Raporunun Hazırlanması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Veri analizi ve türleri Anlatma yöntemi. Soru cevap.
2 Tanımlayıcı İstatistikler Normal Dağılım Varsayımı Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
3 Faktör Analizi Güvenirlik Analizleri Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
4 T testleri (Bağımsız iki örnek t-testi, Bağımlı iki örnek t-testi, Tek Örnek t-testi) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
5 Tek yönlü ve çok yönlü varyans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
6 Non-parametrik testler Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
7 Quiz 1 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
8 Ara Sınav
9 Tek yönlü ve çok yönlü çoklu varyans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
10 Kovaryans ve çoklu kovaryans analizi Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
11 Korelasyon, Regresyon (Basit ve çoklu doğrusal) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
12 Aracılık değişken ile regresyon analizi uygulanması (Aracılık Modeli) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
13 Düzenleyici değişken ile regresyon analizi uygulanması (Düzenleyici Model) Anlatma yöntemi. Soru cevap. Problem çözme yöntemi. Bilgisayar uygulaması
14 Quiz 2 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
15 Quiz 3 Soru cevap. Bilgisayar uygulaması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hair, J. D., Anderson, R. E., Tatham, R. L. ve Black, W. C., (2010). Multivariate Data Analysis (7th Ed.). New Jersey: Pearson Education, Inc
2 Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık
3 Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikler. Asil Yayın Dağıtım: Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 12 36
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 12 36
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 16 32
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 20 40
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 190