Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS503 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS503 Adı: GASTRONOMİDE GÜNCEL KONU VE SORUNLAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gastronomide yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan yeniliklerin ve sorunların belirlenmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları sektöründeki gelişme ve değişmeleri takip edebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Gelecekteki gastronomi eğilimlerini öğrenebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Gastronomide yeni yaklaşımları ve sorunları açıklayabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gastronomide yeni trendler ve sorunlar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin amacı, içeriği ve yönteminin açıklanması Anlatma Yöntemi
2 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
3 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
4 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
5 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
6 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
7 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
10 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
11 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
12 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
13 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
14 Gastronomi sektöründeki gelişme ve değişmeler Proje Sunumu, Tartışma
15 Genel Değerlendirme Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Gastronomi Trendleri, Hülya Kurgun, Detay Yayıncılık.
2 Yiyecek içecek endüstrisinde trendler, Osman N. Özdoğan, Detay Yayıncılık.
3 Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Atilla Akbaba, Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor 8 1 40
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 16 1 60
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 9 27
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 9 27
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 180