Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS511 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS511 Adı: E-YİYECEK İÇECEK UYGULAMALARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı İBRAHİM AKIN ÖZEN (akin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMRAH KESKİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
bu dersin amacı gıdanın kültür ile bağını ortaya koymak ve toplumsal özelliklerin gıda ile bağlantısını açıklamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 gıda ile kültür arasındaki ilişkiyi açıklayabilir PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 kültürel değişimlerin gıda tüketimine etkisini açıklayabilir PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 kültürel değişimlerin gıda tüketimine etkisini açıklayabilir PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 toplumların beslenme alışkanlıklarını açıklayabilir PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
gıda ile ilgili kavramlar, kültürlere göre beslenme, toplumsal yapıdaki değişimlere bağlı olarak beslenme alışkanlıkları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 avcı toplayıcı insanlar ve ilk çiftçiler Tartışma Yöntemi
2 tüketim zevkleri Tartışma Yöntemi
3 tüketim zevkleri Tartışma Yöntemi
4 yeni tadlar Tartışma Yöntemi
5 modern tüketim çağının doğuşu Tartışma Yöntemi
6 dışarıda yemek yeme olgusu Tartışma Yöntemi
7 Rönesans Sonrası Mutfak akımları Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Ortaçağ Avrupasında Yeme içme alışkanlıkları Tartışma Yöntemi
10 İslam mutfağında yeme içme alışkanlıkları Tartışma Yöntemi
11 Uzak Doğu yeme içme alışkanlıkları Tartışma Yöntemi
12 19 ve 20. yüzyıllarda Fransız mutfağı Tartışma Yöntemi
13 Nöro gastronomi Tartışma Yöntemi
14 Gastrofiziğin gelişimi Tartışma Yöntemi
15 Restoranların gelişim serüveni Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 yemek damak tadının tarihi
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
yiyecek tarihi kitapları Makaleler

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 10 30
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 5 15
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 5 15
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 10 30
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 2 10 20
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 2 6 12
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 180