Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS517 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS517 Adı: GASTRONOMİ VE TURİZM Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı İBRAHİM İLHAN (ibrahim@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, sürdürülebilir turizm gelişiminde gastronominin önemi konusunda öğrencilerde bir anlayışın gelişmesini; gastronomi, ağırlama ve turizm ile ilişkili konularda kendi değer ve tutumlarını yaratmalarını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gastronomi ve turizm kavramlarını tanımlar ve açıklar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Rekreasyon, turizm ve gastronomi ilişkisini açıklar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Kültür ve yiyecek arasındaki bağlantıyı, değişik kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini açıklar. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gastronomi, Rekreasyon, Turizm, Özel İlgi Turizmi ve İlişkili Kavramlar, Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutları; Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Gelişimi; Turizm Sistemi, Ağırlama Ürünü, Hizmetin Özellikleri, Sürdürülebilir Turizm.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gastronomi ve İlişkili Kavramlar Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap
2 Üretim ve Tüketim Boyutu ile Gastronomi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
3 Gastronominin Sanatsal ve Bilimsel Boyutları: Bilim Olarak Gastronomi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
4 Gastronominin Sanatsal ve Bilimsel Boyutları: Sanat Olarak Gastronomi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
5 Kültür olarak Gastronomi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
6 Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Oluşumu Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
7 Rekreasyon, Gastronomi, Turizm ve İlişkili Kavramlar Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 Turizm Sistemi Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap
10 Turizm Talebi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
11 Turizm Arzı Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi
12 Kimlik ve Yiyecek Öğrenci Sunumları Soru Cevap Tartışma Yöntemi
13 Küresel Gıda Zinciri ve Yiyeceğin Geleceği Öğrenci Sunumları Soru Cevap Tartışma Yöntemi
14 Bir Kültür Ürünü Olarak Tat Öğrenci Sunumları Soru Cevap Tartışma Yöntemi
15 Birlikte Yemek Öğrenci Sunumları Soru Cevap Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Celil Çakıcı (Editör), Kavramlar ve Örneklerle GENEL TURİZM, Detay Yayıncılık. Ankara, 2019.
2 Hülya Kurgun ve Demet Bağıran Özşeker, Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara, 2016.
3 Öcal Usta, Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
4 Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
5 Sevgin Akış Roney, Turizm Bir Sistem Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2011.
6 Ayhan Gökdeniz, Barış Erdem, Yakup Dinç ve Sabriye Çelik Uğuz, Gastronomi Turizmi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
7 Nazmi Kozak, Meryen Akoğlan Kozak ve Metin Kozak, Genel Turizm ilkeler ve Kavramlar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
8 Mehmet Sarıışık (Ed.), Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
9 Düriye Bozok, Cevdet Avcıkurt, Murat Doğdubay, Mehmet Sarıoğlan ve Göksel Kemal Girin, Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018.
10 Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya, Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018.
11 Alan F. Harrison, Gastronomy, New Horizon Books, Sussex, 1982.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Listelenen ders kitapları. Önerilecek makaleler.. Belgesel film ve videolar.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 16 32
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 16 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180