Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS529 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS529 Adı: SEKTÖREL SEMİNERLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı GÜNAY EROL (gunayerol@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
GÜNAY EROL,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin gastronomi ile ilgili konularda araştırma yapma ve sunum becerilerini geliştirmek, sektörel sorunlara çözüm önerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İnternet ve kütüphanede kaynak taraması yapabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
DÖÇ-2 yaptığı araştırmayı raporlayabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
DÖÇ-3 sunum tekniklerini bilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
DÖÇ-4 sunum yapabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Araştırma konusunu bulma ve seçme, bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olacak şekilde araştırma konusunu raporlama, sunum yaparken dikkat edilecek hususların öğrenilmesi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sektörel araştırma anlatma
2 Kaynak tarama anlatma
3 Makale inceleme kaynak tarama, soru cevap
4 Tez inceleme kaynak tarama, soru cevap
5 Sektörel raporlar ve sunumları inceleme kaynak tarama, soru cevap
6 Araştırma konusu seçme kaynak tarama, soru cevap
7 Araştırma konusu ile ilgili kaynak inceleme kaynak tarama, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Araştırma konusunu raporlama rapor hazırlama
10 sunum teknikleri anlatma
11 öğrenci sunumları sunum
12 öğrenci sunumları sunum
13 öğrenci sunumları sunum
14 öğrenci sunumları sunum
15 öğrenci sunumları sunum
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Karasar, N. (2018) Araştırmalarda rapor hazırlama, Nobel Yayınevi, Ankara
2 Kozak, Metin. (2015), Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Gürüz, D.; Eğinli, A. (2016), Etkili Sunum Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
4 Research Methods for Leisure, Recreation and Tourism (Tourism Studies) 2nd Edition by Ercan Sirakaya-Turk (Editor), Muzaffer S. Uysal (Editor), William Hammitt (Editor), Jerry J. Vaske (Editor). (2011). CABI.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Gastronomi ile ilgili kitaplar, makaleler, projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 10 1 %30
5.Rapor
6.Seminer 8 %40
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 15 %30
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 0
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 5 15
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 7 10 70
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 7 10 70
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 185