|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | GÜNAY EROL (gunayerol@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
GÜNAY EROL, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilerin gastronomi ile ilgili konularda araştırma yapma ve sunum becerilerini geliştirmek, sektörel sorunlara çözüm önerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | İnternet ve kütüphanede kaynak taraması yapabilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir. |
|
DÖÇ-2 | yaptığı araştırmayı raporlayabilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür. PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. |
|
DÖÇ-3 | sunum tekniklerini bilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir. |
|
DÖÇ-4 | sunum yapabilir. |
PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Araştırma konusunu bulma ve seçme, bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olacak şekilde araştırma konusunu raporlama, sunum yaparken dikkat edilecek hususların öğrenilmesi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Sektörel araştırma | anlatma |
2 | Kaynak tarama | anlatma |
3 | Makale inceleme | kaynak tarama, soru cevap |
4 | Tez inceleme | kaynak tarama, soru cevap |
5 | Sektörel raporlar ve sunumları inceleme | kaynak tarama, soru cevap |
6 | Araştırma konusu seçme | kaynak tarama, soru cevap |
7 | Araştırma konusu ile ilgili kaynak inceleme | kaynak tarama, soru cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Araştırma konusunu raporlama | rapor hazırlama |
10 | sunum teknikleri | anlatma |
11 | öğrenci sunumları | sunum |
12 | öğrenci sunumları | sunum |
13 | öğrenci sunumları | sunum |
14 | öğrenci sunumları | sunum |
15 | öğrenci sunumları | sunum |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Karasar, N. (2018) Araştırmalarda rapor hazırlama, Nobel Yayınevi, Ankara | |
2 | Kozak, Metin. (2015), Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
3 | Gürüz, D.; Eğinli, A. (2016), Etkili Sunum Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
4 | Research Methods for Leisure, Recreation and Tourism (Tourism Studies) 2nd Edition by Ercan Sirakaya-Turk (Editor), Muzaffer S. Uysal (Editor), William Hammitt (Editor), Jerry J. Vaske (Editor). (2011). CABI. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Gastronomi ile ilgili kitaplar, makaleler, projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | |||
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | 10 | 1 | %30 |
5.Rapor | |||
6.Seminer | 8 | %40 | |
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | 15 | %30 | |
9.Proje | |||
Final Sınavı |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 0 | ||
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 5 | 15 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 10 | 30 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 7 | 10 | 70 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 7 | 10 | 70 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 0 | ||
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 0 | ||
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 185 |