Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS516 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GMS516 Adı: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ETİK Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı İBRAHİM İLHAN (ibrahim@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ahlaki değerlerin örgüt kültürü ve imajındaki önemi, istenilen ahlaki davranışların ve değerlerin geliştirilmesi programlarının nasıl uygulanabileceği, ahlaki davranışların nasıl denetlenebileceği ve ahlaki değerlerin ihlalinde izlenebilecek yolların neler olabileceğinin öğrenilmesi dersin amacını oluşturmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İş ahlakı ve ilgili kavramları tanımlayabilir ve açıklayabilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletmecilikte iş ahlakının önemini açıklar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Etik teorilerini tanımlar ve açıklar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Etiğin işletmecilik disiplinleri içerisindeki rolünü açıklayabilir PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-9 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ahlak kavramının tanımlanması, ahlaki değerlerin kaynakları, ahlaki davranışların toplumun varlığını sürdürebilmesi açısından önemi, iş yapmada ahlakın önemi, ahlak ve örgüt kültürü arasındaki ilişkiler, ahlaki bir örgüt kültürü geliştirilmesinin önemi, ahlaki davranışları geliştirmenin yolları ve ahlaki ihlaller karşısında izlenmesi gereken tutumlar dersin kapsamını oluşturmaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İş Ahlakı ve İlişkili Kavramların Tanımlanması Kavram haritası yapma, sorular ve cevaplar, anlatma
2 İşletmecilikte Sosyal Sorumluluk Anlatma yöntemi, Tartışmalar, Örnek Olaylar
3 Etik Kuramlarının ve Yaklaşımlarının Tanıtılması Sonuçsalcı Kuramlar Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
4 Etik Kuramlarının ve Yaklaşımlarının Tanıtılması Sonuçsalcı Olmayan Kuramlar Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
5 İşletmecilik ve Yönetimde Etiksel Konular Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
6 Etiksel Karar Vermede Normatif ve Psikolojik Yaklaşımlar Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma, Rol yapma
7 Etiksel Karar Verme Süreci Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Yönetim Etiği Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
10 Örgütsel Bir Kültür Olarak Etik; Etiksel Örgüt Kültürü Yaratılması Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma, Rol yapma, Drama
11 Modern Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
12 Etiksel Davranış Yönetimi Yöneticilerin Etiksel İkilemleri Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
13 Moleküler Gastronomi, Yavaş Yemek ve Mutfak Turizmi Hakkında Etiksel Düşünceler Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
14 Yemek Pişirme, Yiyecek Tüketimi, Küreselleşme: Etiksel Düşünceler Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
15 Avrupa Mutfağı: Etiksel Düşünceler Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Linda K. TREVINO and Katherine A. NELSON, Managing Business Ethics: Straight Talk About How to Do It Right, John Wiley & Sons, Inc., New York,1995
2 İbrahim İLHAN, Turizmde İş Ahlakı, Ders Notları, Nevşehir Turizm Fakültesi, Nevşehir, 2000.
3 J. Peter Clark and Christopher Ritson, Practical Ethics for Food Professionals - Ethics in Research, Education and the Workplace, A John Wiley & Sons, Ltd., Publication, 2013.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Linda K. TRevino and Katherine A. Nelson, Managing Business Ethics: Straight Talk About How to Do It Right, John Wiley & Sons, Inc., New York,1995. Elizabeth P Tierney, İş Ahlakı, Rota Yayınları, İstanbul, 1997. Francis P. McHugh, İş Ahlakı, TÜSİAD, Yayın No, TÜSİAD - T / 92, 8 - 154, İstanbul, 1992. İnayet Pehlivan, Yönetsel, Mesleki ve Örgütsel Etik, Pegem, Ankara, 1998. Tom L. Beuchamp and Norman E. Bowie, Ethical Theory and Business, Fifth Edition, Prentice Hall, New Jersey, 1997.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 12 36
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180