|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MERT KARIŞ (mertkaris@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel bileşenlerini incelemek ve diğer bileşenlerini incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdalarda bulunan su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidleri tanıyabilir/analizlerini yapabilir. |
PÇ-1 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknolojinin temel konularında teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2 Laboratuvarda bulunan makine-teçhizat ve araç-gereçlerin kullanımı konularında detaylı bilgiye sahiptir. PÇ-5 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknoloji alanlarında temel değerlendirmeler yapar. PÇ-18 Kimyanın uygulama alanları (çevre, sağlık, kozmetik, tekstil, gıda, enerji, savunma sanayi vb.) ile ilgili bilimsel konularda temel problemleri çözme yeteneğine sahiptir. PÇ-26 Kimyanın alt bilim dallarında (analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya ve biyokimya) temel bilgi ve alt yapıya sahiptir ve bu bilgileri kullanır. PÇ-28 Modern ve güncel aletli analiz teknikleri ile ilgili bilgilidir ve öğrendiklerini etkin ve pratik olarak uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 | Gıdalarda bulunan enzimler, mineral maddeler ve vitaminleri tanıyabilir/analizlerini yapabilir. |
PÇ-1 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknolojinin temel konularında teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2 Laboratuvarda bulunan makine-teçhizat ve araç-gereçlerin kullanımı konularında detaylı bilgiye sahiptir. PÇ-5 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknoloji alanlarında temel değerlendirmeler yapar. PÇ-18 Kimyanın uygulama alanları (çevre, sağlık, kozmetik, tekstil, gıda, enerji, savunma sanayi vb.) ile ilgili bilimsel konularda temel problemleri çözme yeteneğine sahiptir. PÇ-25 Endüstriyel olarak öneme sahip ürünlerin üretimi ve laboratuvar şartlarında analizleri konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-28 Modern ve güncel aletli analiz teknikleri ile ilgili bilgilidir ve öğrendiklerini etkin ve pratik olarak uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 | Gıdaların diğer bileşenlerini tanıyabilir/analizlerini yapabilir. |
PÇ-1 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknolojinin temel konularında teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2 Laboratuvarda bulunan makine-teçhizat ve araç-gereçlerin kullanımı konularında detaylı bilgiye sahiptir. PÇ-5 Kimya, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyoteknoloji alanlarında temel değerlendirmeler yapar. PÇ-6 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir. PÇ-18 Kimyanın uygulama alanları (çevre, sağlık, kozmetik, tekstil, gıda, enerji, savunma sanayi vb.) ile ilgili bilimsel konularda temel problemleri çözme yeteneğine sahiptir. PÇ-25 Endüstriyel olarak öneme sahip ürünlerin üretimi ve laboratuvar şartlarında analizleri konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-26 Kimyanın alt bilim dallarında (analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya ve biyokimya) temel bilgi ve alt yapıya sahiptir ve bu bilgileri kullanır. PÇ-28 Modern ve güncel aletli analiz teknikleri ile ilgili bilgilidir ve öğrendiklerini etkin ve pratik olarak uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdalarda bulunan su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidlerin önemi, fonksiyonları ve analizleri konularına değinilmektedir. Ayrıca gıdalarda bulunan enzimler, mineral maddeler ve vitaminlerin önemi, fonksiyonları ve analizleri konularına değinilmektedir. Son olarak; gıdalarda bulunan fenolik maddelerin, doğal lezzet maddelerinin ve gıdalarda rastlanan kontaminantların ve toksik maddelerin önemi, fonksiyonları ve analizleri konularına değinilmektedir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
2 | Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları ve gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
3 | Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
4 | Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları ve gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
5 | Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
6 | Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
7 | Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları ve gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonlar | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
10 | Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları ve gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
11 | Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
12 | Gıdalarda bulunan fenolik maddeler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
13 | Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
14 | Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları ve gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
15 | Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları | Sözlü ve görsel anlatım, sınıf içi tartışma, araştırma, uygulama, gözlem, soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 30 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | 12 | 1 | 20 |
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 50 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 14 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |