| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		EMRAH KESKİN, GÜNAY EROL, FİRDEVS YÖNET, KADER PARLAK, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Öğrencilerin bilimsel araştırma yapabilmeleri için araştırma yöntemlerinin, bilimsel araştırma yazım kurallarının, sunum yapma, kaynak tarama ve atıf yapma yöntemlerine yönelik bilgi ve beceri kazanması | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Araştırma sürecinin tüm aşamalarını açıklayabilir. | 
			
		 
			PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-15 Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır. PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.  | 
		 Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje  | 
	
| DÖÇ-2 | Yapmış oldukları araştırmayı raporlayabilir. | 
			
		 
			PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.  | 
		 Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje  | 
	
| DÖÇ-3 | Araştırma yöntemleri konusunda açıklama yapabilir. | 
			
		 
			PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.  | 
		 Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje  | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Dersin tanıtımı, bilimsel araştırma yöntemleri, kaynak yarama, atıf yapma, sunum yapma ve bilimsel araştırmayı bir bütün halinde sunma. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Dersin amacı ve içeriğinin tanıtılması | Anlatım Yöntemi | 
| 2 | Dersin sürecinin planlanması | Anlatım Yöntemi | 
| 3 | Konu seçimi aşamaları | Anlatım Yöntemi | 
| 4 | Lisansüstü tez araştırmalarının konularını inceleme | Anlatım Yöntemi | 
| 5 | Muhtemel araştırma konularını tartışma | Anlatım Yöntemi | 
| 6 | Muhtemel araştırma konularını tartışma | Anlatım Yöntemi | 
| 7 | Muhtemel araştırma konularını tartışma | Anlatım Yöntemi | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Konu belirleme | Anlatım Yöntemi | 
| 10 | Yöntem belirleme | Anlatım Yöntemi | 
| 11 | Yöntem belirleme | Anlatım Yöntemi | 
| 12 | Seçilen konular ışığında veri toplama yöntemlerinin incelenmesi | Anlatım Yöntemi | 
| 13 | Veri toplama yöntemi seçimi | Anlatım Yöntemi | 
| 14 | Öğrenci araştırmaları | Anlatım Yöntemi | 
| 15 | Öğrenci araştırmaları | Anlatım Yöntemi | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Altunışık vd. (2017). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Kitap, bilgisayar | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | 16 | 1 | 60 | 
| Final Sınavı | |||
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 3 | 5 | 15 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 5 | 2 | 10 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 3 | 7 | 21 | 
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
| Final Sınavı | 0 | ||
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||