Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ / DIS231 - DİŞ HEKİMLİĞİ

Kodu: DIS231 Adı: AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI VE BAKIMI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü DİŞ HEKİMLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ÇAĞRI ESEN (cagriesen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı doğru beslenme, ağız ve diş sağlığı için kullanılması gerekli hijyen araçları ve kullanım teknikleri, ağız kokusu ve sebepleri ve tükürük yapısı ve görevleri gibi bilgileri öğrencilere aktarmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ağız ve diş sağlığının önemini kavrayabilir. PÇ-15 Toplumdaki grupların, ailelerin ve bireylerin ağız sağlıklarını yüksek seviyeye çıkarabilecek yeterliliktedir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Diş plağını analiz edebilir. PÇ-15 Toplumdaki grupların, ailelerin ve bireylerin ağız sağlıklarını yüksek seviyeye çıkarabilecek yeterliliktedir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Plak kontrolünde başarılı olabilmek için bilgilendirme ve birebir uygulamanın önemini kavrayabilir. PÇ-15 Toplumdaki grupların, ailelerin ve bireylerin ağız sağlıklarını yüksek seviyeye çıkarabilecek yeterliliktedir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Doğru ve sağlıklı beslenme, dental plak, oral hijyen araçları ve kullanımları, ağız kokusu, tükürük ve görevleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Diş anatomisi ve dişlerin fonksiyonları Anlatma ve tartışma yöntemi
2 Dentisyon dönemleri ve diş numaralandırma sistemleri Anlatma ve tartışma yöntemi
3 Oral hijyen ve bakteri plağı arasındaki ilişki Anlatma ve tartışma yöntemi
4 Oral hijyenin sağlanmasında kullanılan mekanik yöntemler ve diş fırçalama yöntemleri Anlatma ve tartışma yöntemi
5 Oral hijyenin sağlanmasında kullanılan kimyasal yöntemler ve ağız gargaları Anlatma ve tartışma yöntemi
6 Ağız ve diş bakımı ve diş çürüğü arasındaki ilişki Anlatma ve tartışma yöntemi
7 Periodontal hastalıkların ağız ve diş bakımı ile ilişkisi Anlatma ve tartışma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Beslenmenin ağız ve diş sağlığı ile ilişkisi Anlatma ve tartışma yöntemi
10 Koruyucu diş hekimliği: Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamaları Anlatma ve tartışma yöntemi
11 Tükürüğün içeriği ve görevleri Anlatma ve tartışma yöntemi
12 Ağız kokusu (halitozis) Anlatma ve tartışma yöntemi
13 Ağız ve diş sağlığı ile ilişkili sistemik hastalıklar Anlatma ve tartışma yöntemi
14 Hastalarla iletişim, oral hijyen motivasyonu, oral hijyen eğitiminin verilmesi Anlatma ve tartışma yöntemi
15 Özel bakım gerektiren hastalarda ağız ve diş sağlığı ve bakımı Anlatma ve tartışma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aksoy, M. (2017). Beslenme, Ağız ve Diş Sağlığı. Ankara Nobel Tıp Kitabevi.
2 Çağlayan, G. (2018). Periodontoloji ve İmplantoloji. Quintessence Publishing Türkiye.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar ve projeksiyon cihazı.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 4 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 4 16
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 92