Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ / DIS405 - DİŞ HEKİMLİĞİ

Kodu: DIS405 Adı: AĞIZ,DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ KLİNİK-I Teorik+Uygulama: 0+3 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü DİŞ HEKİMLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ÖMER ÜLKER (omerulker@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Cerrahi tedavi amacıyla başvuran hastaların tıbbi ve dental durumu değerlendirmesini, teşhis ve tedavi planlamasını , diş çekiminde kullanılan aletleri, hastadan uygun anamnez almayı, lokal anestezi uygulamasını, diş çekimini, çekim sonrasında reçete yazımını öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Hastanın genel sağlık durumu hakkında anamnez alabilir, klinik ve radyolojik dental değerlendirme yapabilir, cerrahi tanı koyabilir ve tedavi planlaması yapabilir PÇ-3 Diş hekimliğinin çeşitli dallarında ve diğer tıbbi alanlarda disiplinler arası takım çalışmaları yapar ve becerisinin ötesinde kalan tıbbi ve dişe bağlı tedaviler için gerekli uzmanın görüşüne veya tedavisine başvurur.
PÇ-4 Çağdaş diş hekimliği ile ilgili bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar, değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirir.
Sözlü Sınav
DÖÇ-2 Diş çekiminde kullanılan aletleri, diş çekim endikasyonları ve kontraendikasyonlarını öğrenebilecekir PÇ-5 Bireysel çalışma becerisine sahiptir. ‘Diş hekimi’ olarak ilgili tanı yöntemlerini kullanarak tedaviye yönelik karar verir, insiyatif kullanır, mesleki fikirlerini sözlü veya yazılı, açık ve öz ifade eder.
PÇ-6 Diş Hekimliği mesleğinin gerektirdiği ağız-diş sağlığını sağlamaya yönelik her türlü aletleri kullanır ve diş hekimliği kliniklerinde kullanılan malzemeler hakkında yeterli bilgi sahibidir.
Sözlü Sınav
DÖÇ-3 Dental anestezi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilecektir. PÇ-2 Öğrenmiş olduğu temel tıp ve fen bilimleri bilgilerini, gerek klinik ve gerekse laboratuar çalışmalarında uygular, problem çözme becerisine sahiptir.
PÇ-6 Diş Hekimliği mesleğinin gerektirdiği ağız-diş sağlığını sağlamaya yönelik her türlü aletleri kullanır ve diş hekimliği kliniklerinde kullanılan malzemeler hakkında yeterli bilgi sahibidir.
Sözlü Sınav
DÖÇ-4 Lokal anestezi uygulayabilir ve diş çekimi yapabilir PÇ-5 Bireysel çalışma becerisine sahiptir. ‘Diş hekimi’ olarak ilgili tanı yöntemlerini kullanarak tedaviye yönelik karar verir, insiyatif kullanır, mesleki fikirlerini sözlü veya yazılı, açık ve öz ifade eder.
PÇ-6 Diş Hekimliği mesleğinin gerektirdiği ağız-diş sağlığını sağlamaya yönelik her türlü aletleri kullanır ve diş hekimliği kliniklerinde kullanılan malzemeler hakkında yeterli bilgi sahibidir.
Sözlü Sınav
DÖÇ-5 Çekim sonrasında önerileri verebilir ve reçete yazabilir. PÇ-3 Diş hekimliğinin çeşitli dallarında ve diğer tıbbi alanlarda disiplinler arası takım çalışmaları yapar ve becerisinin ötesinde kalan tıbbi ve dişe bağlı tedaviler için gerekli uzmanın görüşüne veya tedavisine başvurur.
Sözlü Sınav
DÖÇ-6 Kanama kontrolünde yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olabilecektir. PÇ-2 Öğrenmiş olduğu temel tıp ve fen bilimleri bilgilerini, gerek klinik ve gerekse laboratuar çalışmalarında uygular, problem çözme becerisine sahiptir.
PÇ-7 Muayenehanesinde karşılaşabileceği dental ve medikal acil durumları önleyebilecek etkin stratejiler geliştirip bunları uygular ve bu acil durumların ortaya çıkması halinde tedavi için uygulayacağı tutumu belirlemek konusunda yeterlidir.
Sözlü Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Tıbbi ve dental değerlendirme, hastadan anamnez alma, teşhis ve tedavi planlaması, diş çekiminde kullanılan aletleri tanıma, diş çekim endikasyonları ve kontraendikasyonları, lokal anestezi uygulaması, diş çekimi, reçete ve post-operatif öneriler, minör cerrahi uygulamalarını izleme, lokal ameliyathenede yapılan cerrahi işlem sırasında asiste etme, kanama kontrolü
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Cerrahide tanı, tedavi planlaması ve uygulaması Hasta muayenesi, tanı ve tedavi. Uygulama, soru-cevap
2 Cerrahide tanı, tedavi planlaması ve uygulaması Hasta muayenesi, tanı ve tedavi. Uygulama, soru-cevap
3 Cerrahide tanı, tedavi planlaması ve uygulaması Hasta muayenesi, tanı ve tedavi. Uygulama, soru-cevap
4 Cerrahide tanı, tedavi planlaması ve uygulaması Hasta muayenesi, tanı ve tedavi. Uygulama, soru-cevap
5 Ara Sınav
6 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Ağız Cerrahisi , Fragiskos D. Fragiskos, Güneş Tıp, ISBN: 9789752775251
2 Peterson's Pirinciples of Vol. 1, Michael Miloro, G.E. Ghali, Peter Larsen, Peter Waite, PMFH-USA, ISBN:9781607951117
3 Ağız ve Çene Yüz Cerrahisi Atlası, Christopher J.Haggerty, çeviri editörleri, Fatih Mehmet Coşkunses, İsmail Doruk Koçyiğit, Hakan Hıfzı Tüz, Kongre kitapevi, 2020, ISBN: 9786058050907.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Dökümanlar, ödevler, sınavlar, uygulama eğitim

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 10 4 40
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 4 4
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 2 2
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 5 5
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 6 6
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 61