Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TR133 - TURİST REHBERLİĞİ

Kodu: TR133 Adı: REHBERLİK VE GASTRONOMİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİST REHBERLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAYHAN KARAKAYA (kayhankarakaya@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KAYHAN KARAKAYA, MAHMUT DOĞAN KAMIŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, sürdürülebilir turizm gelişiminde gastronominin önemi konusunda öğrencilerde bir anlayışın gelişmesini; gastronomi, ağırlama ve turizm ile ilişkili konularda kendi değer ve tutumlarını yaratmalarını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 REHBERLİK MESLEĞİNDE KARŞILAŞACAĞI GASTRONOMİK DEĞERLER HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUR. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Seyahat işletmelerinde verilen tanıtım, bilgilendirme, rehberlik, ulaşım, toplantı-kongre organizasyonu ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-14 Kültür turlarında gruplara liderlik ederek, ziyaret edilen bölgelerin kültürel ve coğrafi özelliklerini ayrıntılı olarak tanıtır.
PÇ-21 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
PÇ-24 Herhangi bir konuyu anlaşılır bir şekilde sunma yeteneği kazanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gastronomi, Rekreasyon, Turizm, Özel İlgi Turizmi ve İlişkili Kavramlar, Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutları; Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Gelişimi; Turizm Sistemi, Ağırlama Ürünü, Hizmetin Özellikleri, Sürdürülebilir Turizm.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Rehberlik ve Gastronomiye Giriş Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
2 Gastronomi turizminde arz kaynakları Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
3 Gastronomi Tarihi Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
4 Anadolu Mutfak Kültürünün tarihsel gelişimi Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
5 Osmanlı Mutfağı Kültürü Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
6 Gastronomik akımlar Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
7 Cittaslow ve Türkiye Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
8 Ara Sınav
9 Coğrafi İşaretli Ürünler ve Türkiye Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
10 Güney Gastronomi Turu ve Adana Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
11 Güney Gastronomi Turu ve Hatay Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
12 Güney Gastronomi Turu ve Gaziantep Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
13 İstanbul Gastronomi Turu Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
14 Doğu Anadolu Gastronomi Turu Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
15 Kapadokya ve Yeme İçme Kültürü Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
2 Celil Çakıcı (Editör), Kavramlar ve Örneklerle GENEL TURİZM, Detay Yayıncılık. Ankara, 2019.
3 Öcal Usta, Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitaplar, resimli slaytlar ve filmler.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 2 4
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 3 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 6 18
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 72