|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | TURİST REHBERLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAYHAN KARAKAYA (kayhankarakaya@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
KAYHAN KARAKAYA, MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı, sürdürülebilir turizm gelişiminde gastronominin önemi konusunda öğrencilerde bir anlayışın gelişmesini; gastronomi, ağırlama ve turizm ile ilişkili konularda kendi değer ve tutumlarını yaratmalarını sağlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | REHBERLİK MESLEĞİNDE KARŞILAŞACAĞI GASTRONOMİK DEĞERLER HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUR. |
PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Seyahat işletmelerinde verilen tanıtım, bilgilendirme, rehberlik, ulaşım, toplantı-kongre organizasyonu ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-14 Kültür turlarında gruplara liderlik ederek, ziyaret edilen bölgelerin kültürel ve coğrafi özelliklerini ayrıntılı olarak tanıtır. PÇ-21 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. PÇ-24 Herhangi bir konuyu anlaşılır bir şekilde sunma yeteneği kazanır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gastronomi, Rekreasyon, Turizm, Özel İlgi Turizmi ve İlişkili Kavramlar, Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutları; Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Gelişimi; Turizm Sistemi, Ağırlama Ürünü, Hizmetin Özellikleri, Sürdürülebilir Turizm. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Rehberlik ve Gastronomiye Giriş | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
2 | Gastronomi turizminde arz kaynakları | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
3 | Gastronomi Tarihi | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
4 | Anadolu Mutfak Kültürünün tarihsel gelişimi | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
5 | Osmanlı Mutfağı Kültürü | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
6 | Gastronomik akımlar | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
7 | Cittaslow ve Türkiye | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Coğrafi İşaretli Ürünler ve Türkiye | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
10 | Güney Gastronomi Turu ve Adana | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
11 | Güney Gastronomi Turu ve Hatay | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
12 | Güney Gastronomi Turu ve Gaziantep | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
13 | İstanbul Gastronomi Turu | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
14 | Doğu Anadolu Gastronomi Turu | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
15 | Kapadokya ve Yeme İçme Kültürü | Tartışma Tekniği Anlatma Tekniği Örnek Olay Yöntemi Soru-Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. | |
2 | Celil Çakıcı (Editör), Kavramlar ve Örneklerle GENEL TURİZM, Detay Yayıncılık. Ankara, 2019. | |
3 | Öcal Usta, Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitaplar, resimli slaytlar ve filmler. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 2 | 4 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 72 |