|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Gıdalarda doğal olarak bulunan ya da gıdaların işlenmeleri esnasında oluşan mutajen ve karsinojen bileşiklerin tartışılmasıdır. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Gıdalarda doğal olarak bulunan bitkisel ve hayvansal kaynaklı toksik bileşiklerin öğrenilmesi |
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | Gıdalardaki mutajenik ve karsinojenik bileşiklerin tartışılması |
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
|
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Gıdalarda doğal olarak bulunan mutajen ve karsinojen bileşikler, gıdaların işlenmeleri esnasında oluşan mutajen ve karsinojen bileşiklerin | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Bitkisel kaynaklı toksinler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 2 | Mantar kaynaklı toksinler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 3 | Hayvansal kaynaklı toksinler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 4 | Bakteriyel toksinler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 5 | Mikotoksinler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 6 | Gıdalara bulaşan çevresel kontaminantlar | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 7 | Pestisid ve ilaç kalıntıları | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Ambalaj malzemelerinden gıdaya taşınan kontaminantlar | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 10 | Deterjan ve dezenfektan kalıntıları | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 11 | Hatalı kullanılan katkı maddeleri | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 12 | Pişirme işlemi esnasında oluşan kimyasal bileşikler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 13 | Polisiklik aromatik hidrokarbonlar | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 14 | Heterosiklik aromatik aminler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 15 | Akrilamid ve N-nitrozo bilesikler | Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 7 | 1 | 20 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | 14 | 4 | 20 |
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 14 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 2 | 14 | 28 |
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
| Ara Sınav | 4 | 7 | 28 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
| Final Sınavı | 4 | 14 | 56 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 168 | ||