Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS905 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS905 Adı: DOKTORA YETERLİLİK HAZIRLIK Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 30
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
İBRAHİM İLHAN, DUYGU EREN, LÜTFİ BUYRUK, BEKİR BORA DEDEOĞLU, EBRU GÜNEREN, ŞULE AYDİN, ÖMER ÇOBAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencinin yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşan doktora yeterlik sınavına hazırlanması için gerekli etkinlikleri yapmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Sosyal araştırmalarda kantitatif ve kalitatif veri analizini ayırt edebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bir yeterlilik bilim sınavını geçebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur.
PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilimsel yayın yapma becerisi elde edebilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili literatür ve araştırma yöntemlerini kapsar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kayıtlı olunan program yeterliliklerinin incelenmesi Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama
2 Doktora yeterlilik sınavına hazırlık için gerekli bilimsel hazırlık etkinliklerinin tanımlanması Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
3 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
4 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
5 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
6 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
7 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
10 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
11 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
12 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
13 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
14 Bireysel çalışma, gerektiğinde danışmanla görüşme Tartışma Yöntem, Bireysel Çalışma Yöntemi, Rapor Hazırlama, Kaynak Tarama, Soru Cevap, Makale Eleştirisi, Anlatma Yöntemi
15 Yeterlilik Sınavı Tartışma Yöntem, Soru Cevap, Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili literatür

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor 16 2 100
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 15 16 240
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 15 16 240
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 15 16 240
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 17 8 136
Final Sınavı 1 2 2
0
0
Toplam İş Yükü 900