Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DERİNKUYU EMİNEANA VE YAŞAR ERTAŞ TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / LVS 214 - LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI

Kodu: LVS 214 Adı: HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ARİF KIZILIRMAK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Sütün oluşum mekanizmasını bilirler.Süt işletmesi hijyeni ile kalite kontrolü konularında gerekli bilgi ve uygulamalarını bilirlerUHT süt, peynir, yoğurt, dondurma ve kefir teknolojileri hakkında bilgi sahibi olurlar. PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Platform testleri ile hijyenik kalitenin belirlenmesini bilir.Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapabilir.Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Emülsiyon tipi et ürünlerini üretebilir.Sucuk benzeri ürünleri üretebilir. Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye alabilir. PÇ-18 İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu hatırlar, hayvan refahını ve etik ilkeleri tüm uygulamalarda gözetir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu dersin içeriği Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması Emülsiyon teknolojisi Sosis üretim teknolojisi Salam üretim teknolojisi Fermente sucuk teknolojisi konularını kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin ve kaynakların tanıtılması anlatma.soru cevap
2 Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni anlatma.soru cevap
3 Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi anlatma.soru cevap
4 Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması anlatma.soru cevap
5 Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu anlatma.soru cevap
6 İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi anlatma.soru cevap
7 Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi anlatma.soru cevap
8 Ara Sınav
9 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması anlatma.soru cevap
10 Emülsiyon teknolojisi anlatma.soru cevap
11 Sosis üretim teknolojisi anlatma.soru cevap
12 Salam üretim teknolojisi anlatma.soru cevap
13 Fermente sucuk teknolojisi anlatma.soru cevap
14 Fermente sucuk teknolojisi anlatma.soru cevap
15 Gıda da mikrobiyal bozulma anlatma.soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Süreyya Saltan Evrensel. Süt Ürünleri Teknlojisi.Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Ana
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı, bilgisayar, projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 2 7 14
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90