|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ARİF KIZILIRMAK, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Sütün oluşum mekanizmasını bilirler.Süt işletmesi hijyeni ile kalite kontrolü konularında gerekli bilgi ve uygulamalarını bilirlerUHT süt, peynir, yoğurt, dondurma ve kefir teknolojileri hakkında bilgi sahibi olurlar. |
PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Platform testleri ile hijyenik kalitenin belirlenmesini bilir.Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapabilir.Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur |
PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Emülsiyon tipi et ürünlerini üretebilir.Sucuk benzeri ürünleri üretebilir. Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye alabilir. |
PÇ-18 İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu hatırlar, hayvan refahını ve etik ilkeleri tüm uygulamalarda gözetir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu dersin içeriği Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması Emülsiyon teknolojisi Sosis üretim teknolojisi Salam üretim teknolojisi Fermente sucuk teknolojisi konularını kapsamaktadır. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin ve kaynakların tanıtılması | anlatma.soru cevap |
2 | Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni | anlatma.soru cevap |
3 | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi | anlatma.soru cevap |
4 | Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması | anlatma.soru cevap |
5 | Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu | anlatma.soru cevap |
6 | İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi | anlatma.soru cevap |
7 | Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi | anlatma.soru cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | anlatma.soru cevap |
10 | Emülsiyon teknolojisi | anlatma.soru cevap |
11 | Sosis üretim teknolojisi | anlatma.soru cevap |
12 | Salam üretim teknolojisi | anlatma.soru cevap |
13 | Fermente sucuk teknolojisi | anlatma.soru cevap |
14 | Fermente sucuk teknolojisi | anlatma.soru cevap |
15 | Gıda da mikrobiyal bozulma | anlatma.soru cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Süreyya Saltan Evrensel. Süt Ürünleri Teknlojisi.Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Ana | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, bilgisayar, projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 2 | 7 | 14 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |