Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SEMRA ve VEFA KÜÇÜK SAGLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / HEM 422 - HEMŞİRELİK

Kodu: HEM 422 Adı: TURİZM VE SAĞLIK Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü HEMŞİRELİK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı RAHŞAN KOLUTEK (rahsan.kolutek@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
RAHŞAN KOLUTEK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerin Sağlığın geliştirilmesi yaklaşımı ile, turizm alanları, işletmeleri ve yolculukta sağlığa ilişkin risk faktörlerini saptayabilme, risk faktörleri arasında ilişki kurabilme ve sağlık için sakıncalı durumların ortadan kaldırılmasına yönelik hemşirelik hizmetleri sürecini uygulayabilme becerisi kazanmalarını sağlar.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Turizm hizmetlerinin verildiği çevreyi belli başlı özellikleri ile tanımlayabilir PÇ-1 Doğumdan ölüme kadar, sağlıktan hastalığa değişen durumlarda, bakım verirken kazanmış olduğu bilgi, beceri ve tutumu profesyonel mesleki ölçütler doğrultusunda kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Turizm hizmetlerinin verildiği işletmelerde sağlığa ilişkin risk faktörlerini açıklayabilir PÇ-8 Toplumsal sorumluluk bilinciyle, toplumun kalkınmasına katkı sağlayacak etkinlikler düzenler, karar verme süreçlerinde yer alır.
PÇ-12 Birey/aile/toplumun sağlığını korumak, geliştirmek ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, gerekli hemşirelik hizmetlerini koordine eder.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının ulusal ve uluslar arası epidemiyolojik bulgularını değerlendirebilir PÇ-2 Bilimsel temellere dayalı olarak, sağlık sorunlarının çözümü ve mesleki gelişme için araştırma yapar ve yayınlar.
PÇ-13 Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının çözüm yollarını uygulayabilir PÇ-13 Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Ulusal ve uluslar arası yolculara konaklayacakları yerlerin özelliklerine ve sağlık durumuna ilişkin danışmanlık yapabilir PÇ-9 Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım girişimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık verir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Turist Sağlığı ve hemşireliğin rolü
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Programın açıklanması Tanışma, Dersin nasıl işleneceği ve sınavların nasıl yapılacağının açıklanması, Derse giriş Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
2 Sağlık Turizmi Nedir Sağlık Turizminin Faydaları Ve Olumsuz Yönleri Sağlık Turizminin Temel Sebepleri Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
3 Turizm Tarihi Sağlık Turizminin Gelişimi Ve Nedenleri Dünyada Sağlık Turizmi Ve Gelişimi Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
4 Sağlık Turizmi Açısından Türkiye’nin Durumu Tanımlar : Sağlık Turizmi, Turistin Sağlığı, Turizm Sağlığı Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
5 Riskli turist grupları, Yurt dışına gidecek turistlerle ilgili alınması gereken önlemler, Hacla ilgili alınması gereken önlemler Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
6 Sağlık Turizmi Çeşitleri Medikal Turizm Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
7 Termal Turizm (1. Kaplıca Turizmi, 2. Spa-Wellness) Termal ve tıbbi tedavi sunan sağlık turizmi işletmeleri Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
8 Ara Sınav
9 Kaplıca hekimliği ve kaplıca tedavileri, Sağlık için egzersiz ve katılımla ortaya çıkan sorunlar Su altı turizmi ile ilgili sağlık sorunları Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
10 Yaşlı Ve Engelli Turizmi Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
11 İçme Kullanma Suyu Denetimi Sosyal Tesislerden Kaynaklanan Atık Suların Bertarafı ve Arıtım Sistemleri Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
12 Yüzme Havuzu Hijyeni Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
13 Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıkların Kontrolü Lejyonella Konusunda Yapılan Çalışmalar Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
14 Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen * Hijyenin Önemi ve Amacı *Turistik durumlarda hijyen, *Turizm çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi *Toplu Beslenme Hizmetleri ve Sanitasyon *Besin Kirliliğine Yol Açan ve Besin Güvenliğin Bozan Etmenler * Bakterilerin Bulunduğu Yerler * Besinlerin Bulaşma Yolları * Besin Zehirlenmeleri * Besin Hijyeni * Mutfak Hijyeni * Toplu Beslenme Yapılan Yerlerde HACCP Uygulamaları * Toplu Beslenme Sistemi İle İlgili Mevzuat Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
15 Turistik Bölgelerle İlgili Sağlık Sorunları Turistlerle İlgili Sağlık Sorunları Turist Sağlığı İle İlgili Olarak Alınması Gereken Önlemler *Turizm Sektöründe Çalışanların Sağlığı Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Rızaoğlu B., Turizm Davranışı.Detay kitap ve yayıncılık.Ankara, 2003
2 Tuncer A (1982) Toplum Sağlığında İnfeksiyon Hastalıkları ve Korunma, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
3 Ünlü İ (1992) Epidemiyolojiye Giriş ve İnfeksiyon Hastalıkları, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:563, Eskişehir
4 Tabak F,Viral Enfeksiyonlar,Enfeksiyon Hastalıkları,İstanbul medikal yayıncılık,2009,279-301
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, projeksiyon, ders notları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi 2 2
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 12 24
       c) Performans Ödevi 2 1 2
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 1 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 1 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90