Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Turizm hizmetlerinin verildiği çevreyi belli başlı özellikleri ile tanımlayabilir |
PÇ-1 Doğumdan ölüme kadar, sağlıktan hastalığa değişen durumlarda, bakım verirken kazanmış olduğu bilgi, beceri ve tutumu profesyonel mesleki ölçütler doğrultusunda kullanır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Turizm hizmetlerinin verildiği işletmelerde sağlığa ilişkin risk faktörlerini açıklayabilir |
PÇ-8 Toplumsal sorumluluk bilinciyle, toplumun kalkınmasına katkı sağlayacak etkinlikler düzenler, karar verme süreçlerinde yer alır. PÇ-12 Birey/aile/toplumun sağlığını korumak, geliştirmek ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, gerekli hemşirelik hizmetlerini koordine eder.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının ulusal ve uluslar arası epidemiyolojik bulgularını değerlendirebilir |
PÇ-2 Bilimsel temellere dayalı olarak, sağlık sorunlarının çözümü ve mesleki gelişme için araştırma yapar ve yayınlar. PÇ-13 Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının çözüm yollarını uygulayabilir |
PÇ-13 Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 |
Ulusal ve uluslar arası yolculara konaklayacakları yerlerin özelliklerine ve sağlık durumuna ilişkin danışmanlık yapabilir |
PÇ-9 Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım girişimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık verir.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Turist Sağlığı ve hemşireliğin rolü |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Programın açıklanması Tanışma, Dersin nasıl işleneceği ve sınavların nasıl yapılacağının açıklanması, Derse giriş |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
2 |
Sağlık Turizmi Nedir Sağlık Turizminin Faydaları Ve Olumsuz Yönleri Sağlık Turizminin Temel Sebepleri |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
3 |
Turizm Tarihi Sağlık Turizminin Gelişimi Ve Nedenleri Dünyada Sağlık Turizmi Ve Gelişimi |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
4 |
Sağlık Turizmi Açısından Türkiye’nin Durumu Tanımlar : Sağlık Turizmi, Turistin Sağlığı, Turizm Sağlığı |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
5 |
Riskli turist grupları, Yurt dışına gidecek turistlerle ilgili alınması gereken önlemler, Hacla ilgili alınması gereken önlemler |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
6 |
Sağlık Turizmi Çeşitleri Medikal Turizm |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
7 |
Termal Turizm (1. Kaplıca Turizmi, 2. Spa-Wellness) Termal ve tıbbi tedavi sunan sağlık turizmi işletmeleri |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Kaplıca hekimliği ve kaplıca tedavileri, Sağlık için egzersiz ve katılımla ortaya çıkan sorunlar Su altı turizmi ile ilgili sağlık sorunları |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
10 |
Yaşlı Ve Engelli Turizmi |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
11 |
İçme Kullanma Suyu Denetimi Sosyal Tesislerden Kaynaklanan Atık Suların Bertarafı ve Arıtım Sistemleri |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
12 |
Yüzme Havuzu Hijyeni |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
13 |
Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıkların Kontrolü Lejyonella Konusunda Yapılan Çalışmalar |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
14 |
Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen * Hijyenin Önemi ve Amacı *Turistik durumlarda hijyen, *Turizm çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi *Toplu Beslenme Hizmetleri ve Sanitasyon *Besin Kirliliğine Yol Açan ve Besin Güvenliğin Bozan Etmenler * Bakterilerin Bulunduğu Yerler * Besinlerin Bulaşma Yolları * Besin Zehirlenmeleri * Besin Hijyeni * Mutfak Hijyeni * Toplu Beslenme Yapılan Yerlerde HACCP Uygulamaları * Toplu Beslenme Sistemi İle İlgili Mevzuat |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
15 |
Turistik Bölgelerle İlgili Sağlık Sorunları Turistlerle İlgili Sağlık Sorunları Turist Sağlığı İle İlgili Olarak Alınması Gereken Önlemler *Turizm Sektöründe Çalışanların Sağlığı |
Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Rızaoğlu B., Turizm Davranışı.Detay kitap ve yayıncılık.Ankara, 2003 |
2 |
Tuncer A (1982) Toplum Sağlığında İnfeksiyon Hastalıkları ve Korunma, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. |
3 |
Ünlü İ (1992) Epidemiyolojiye Giriş ve İnfeksiyon Hastalıkları, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:563, Eskişehir |
4 |
Tabak F,Viral Enfeksiyonlar,Enfeksiyon Hastalıkları,İstanbul medikal yayıncılık,2009,279-301 |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Bilgisayar, projeksiyon, ders notları |