Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ULS429 - ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Kodu: ULS429 Adı: GÖÇ ÇALIŞMALARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERDAR ÇAKMAK (serdarcakmak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERDAR ÇAKMAK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilere, özelde, uluslararası mülteci hukuku, Türkiye'nin yabancılar ve iltica hukuku, ev sahibi devletlerin göçmen ve mülteci politikaları gibi temel konuları anlatmayı amaçlamaktadır; genelde ise küreselleşme, etnisite ve göç arasındaki ilişkiyi, sınırlar arası geçiş hareketlerini tarihsel, disiplinlerarası ve karşılaştırmalı bir perspektiften ele almaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 Sosyal Bilimlerde temel araştırma yöntemleri ve ilkeleri konusunda, bağımsız araştırma yürütebilecek düzeyde bilgilere sahiptir.
PÇ-2 Küreselleşme ve kültürlerarası iletişim, insan hakları, sosyal adalet ve farklılıklara saygı konularında yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
PÇ-3 Uluslararası ilişkilerin temel aktörleri ve uluslararası sistemin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir.
PÇ-4 Disiplinlerarası çalışma yapabilecek düzeyde tarih, sosyoloji, ekonomi, hukuk alanlarındaki temel kavramlara hâkimdir.
PÇ-6 Uluslararası İlişkiler ve alt dalları (uluslararası ekonomi, uluslararası politika, uluslararası hukuk, uluslararası örgütler, uluslararası güvenlik, diplomasi tarihi, dış politika vb.) ile ilgili kuramsal bilgileri analiz etme; küresel ve bölgesel yansımalarını değerlendirme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerilerine sahiptir.
PÇ-7 Eleştirel ve analitik düşünceyle hem olayları yorumlama hem de bilimsel yaklaşımlarla sorunlara çözüm üretme becerisine sahiptir.
PÇ-9 Dünya politikasında Türkiye'nin yerini tarihsel perspektif içinde inceleme ve güncel sorunları tanımlama becerileri edinmiştir.
PÇ-10 Uluslararası İlişkiler alanında, analiz yapabilecek düzeyde temel kavramsal ve kuramsal çerçeveye hâkimdir.
PÇ-11 Uluslararası İlişkiler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir ve öğrenme sürecini yönlendirebilir.
PÇ-12 Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarır.
PÇ-13 Öğrenim sürecinde elde ettiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri iş hayatında değerlendirme ve uygulama yetkinliğine sahiptir.
PÇ-16 Türkiye ve Dünya tarihinin yanı sıra kültür ve coğrafya hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 PÇ-1 Sosyal Bilimlerde temel araştırma yöntemleri ve ilkeleri konusunda, bağımsız araştırma yürütebilecek düzeyde bilgilere sahiptir.
PÇ-2 Küreselleşme ve kültürlerarası iletişim, insan hakları, sosyal adalet ve farklılıklara saygı konularında yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
PÇ-3 Uluslararası ilişkilerin temel aktörleri ve uluslararası sistemin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 PÇ-13 Öğrenim sürecinde elde ettiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri iş hayatında değerlendirme ve uygulama yetkinliğine sahiptir.
PÇ-18 Karar alma ve uygulamadaki yönetsel sürecin zaman ve kaynak açısından daha etkin kullanımında bilişim teknolojilerini maksimum düzeyde kullanır ve yeni gelişen teknolojilere uyum sağlama becerisi kazanır,
PÇ-14 Alanıyla ilgili karşılaştığı problemlerin çözümünde bilgisayar teknolojilerini kullanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders ilk göç hareketlerinden günümüz göç dalgalarına değin göç tarihini; etnisite ve göç alanındaki başlıca yaklaşım ve tartışmaları; göç kararında etkili olan faktörleri; göç ve güvenlik ilişkisini; göçmenlerin emek piyasasındaki yerini; etnik grupların oluşum dinamiklerini; günümüz mülteci krizini ve göçün geleceğini, göç türleri, uluslararası mülteci hukukunu, Türkiye'nin yabancılar ve iltica hukukunu, ABD, AB üyeleri gibi devletlerin göç politikalarını entegrasyon politikasını, etnik yapıyı, vatandaşlık kavramını, aidiyet ve hospitality teorisini ele alınacaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Derse giriş: Dersin içeriğinin ve amaçlarının açıklanması Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
2 Göç Türleri Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
3 Göç Teorileri Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
4 1945 Öncesi Uluslararası Göç Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
5 1945'ten Günümüze Avrupa'da Göç Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
6 Amerika'da Göç Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
7 Mülteci Krizi Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
8 Ara Sınav
9 Göç Politikalarının Etkililiği ve Gelişimi Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
10 İşgücünde Göçmenler ve Azınlıklar & Göç Veren Toplumlarda Kalkınm Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
11 Yerinden etmenin üretimi: Avrupa Göç Kontrolünde Dışsallaştırma ve Postkolonyalizm Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
12 Avrupa Birliği Göç Rejiminin Dışsallaştırılması: Türkiye Örneği Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
13 Göç ve Entegrasyon Politikaları Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
14 Göçün sosyo-ekonomik ve kültürel boyutu Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
15 Değerlendirme Ders anlatımı, haftalık okumalar etrafında sınıf içi tartışmalar ve öğrenci sunumları
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Lars Iyer, Göç
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Elspeth Guild, Security and Migration in the 21st Century,(Cambridge, UK and Malden, USA: Polity Press, 2009). Kirişçi, K. (2004). Asylum, Immigration, Irregular Migration and Internally Displacement in Turkey: Institutions and Policies, Euro-Mediterranean Consortium for Applied Research on International Migration. Yeğenoğlu, M. (2012). Islam, Migrancy and Hospitality in Europe. New York, Palgrave. Abadan-Unat, N. (2007).Bitmeyen Göç. Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa. İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 11 33
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150