Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

GÜLŞEHİR SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU / ÖGK 241 - ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA

Kodu: ÖGK 241 Adı: GÜVENLİK HİZMETLERİ MEVZUATI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HÜSEYİN ARAS (huseyinaras@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, güvenlik hizmetleri ile ilişkili yasal düzenlemeler hakkında bilgi edindirmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Güvenlik hizmetleri ile ilişkili olan yasal düzenlemeleri öğrenebilir. PÇ-3 Kişi, kurum ve kuruluşlar için güvenlik ve koruma hizmetlerini yasal ve kurumsal temelde yetki, görev ve sorumluluklar çerçevesinde sunar.
PÇ-10 İç güvenlik hizmetlerindeki yerini ve rolünü kavrar, görevlerini bu hizmetlere katkı sunacak şekilde yerine getirmeye istek duyar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Özel güvenlik görevlisinin hak ve sorumluluklarını kavrayabilir. PÇ-3 Kişi, kurum ve kuruluşlar için güvenlik ve koruma hizmetlerini yasal ve kurumsal temelde yetki, görev ve sorumluluklar çerçevesinde sunar.
PÇ-8 Meslekî yaşamında sürekli başarı için kişisel gelişimin önemine inanır ve kendisini bu doğrultuda geliştirecek faaliyetlere katılmaya istek duyar.
PÇ-10 İç güvenlik hizmetlerindeki yerini ve rolünü kavrar, görevlerini bu hizmetlere katkı sunacak şekilde yerine getirmeye istek duyar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Güvenlik hizmetleri ile insan hakları arasındaki ilişkiyi değerlendirebilir. PÇ-3 Kişi, kurum ve kuruluşlar için güvenlik ve koruma hizmetlerini yasal ve kurumsal temelde yetki, görev ve sorumluluklar çerçevesinde sunar.
PÇ-10 İç güvenlik hizmetlerindeki yerini ve rolünü kavrar, görevlerini bu hizmetlere katkı sunacak şekilde yerine getirmeye istek duyar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukukuna ilişkin temel kavramları öğrenebilir. PÇ-3 Kişi, kurum ve kuruluşlar için güvenlik ve koruma hizmetlerini yasal ve kurumsal temelde yetki, görev ve sorumluluklar çerçevesinde sunar.
PÇ-10 İç güvenlik hizmetlerindeki yerini ve rolünü kavrar, görevlerini bu hizmetlere katkı sunacak şekilde yerine getirmeye istek duyar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 İş hukuku kapsamında haklarının neler olduğunu öğrenebilir. PÇ-3 Kişi, kurum ve kuruluşlar için güvenlik ve koruma hizmetlerini yasal ve kurumsal temelde yetki, görev ve sorumluluklar çerçevesinde sunar.
PÇ-8 Meslekî yaşamında sürekli başarı için kişisel gelişimin önemine inanır ve kendisini bu doğrultuda geliştirecek faaliyetlere katılmaya istek duyar.
PÇ-10 İç güvenlik hizmetlerindeki yerini ve rolünü kavrar, görevlerini bu hizmetlere katkı sunacak şekilde yerine getirmeye istek duyar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İnsan hakları kavramı, Avrupa insan hakları hukuku, T.C. Anayasasının özellikleri, anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü, temel haklar, özgürlükler ve ödevler, ceza hukuku kavramı, suç kavramı ve unsurları, kusurluluk ve kusurluluğu azaltan ve kaldıran sebepler, cezaların çeşitleri, ceza muhakemesi hukukunun temel kavramları, soruşturma evresinin süjeleri, kovuşturma aşamasında yargılama makamı, adli yargı mahkemeleri teşkilatı, koruma tedbirleri, kovuşturma evresi ve kanun yolları, iş hukukunun temel kavramları, dar anlamda sendikalar hukuku ve toplu iş sözleşmesi, iş sağlığı ve güvenliği, polis vazife ve salahiyet kanununda polisin görev ve yetkileri, il idaresi kanununa göre valinin iç güvenlik yönetiminde görev ve yetkileri, mülki idare amiri ve idari kolluk ilişkisi, genel anlamda 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanun ve ateşli silah taşıma ve bulundurma suçları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İnsan Hakları Kavramı, İnsan Haklarının Özellikleri, İnsan Hakları Hukukunun Temel İlkeleri, Özgürlük ve Güvenlik Hakları, Genel Olarak İnsan Haklarının Korunması Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
2 Avrupa İnsan Hakları Hukuku Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
3 T.C. Anayasasının Özellikleri, Devletin Şekli, Cumhuriyetin Nitelikleri, Devletin Bütünlüğü, Egemenlik, Eşitlik, Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü, Temel Haklar, Özgürlükler ve Ödevler Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
4 Ceza Hukuku Kavramı, Ceza Hukuku Kurallarının Zaman, Yer ve Kişi Bakımından Uygulama Alanı Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
5 Suç Kavramı ve Unsurları, Kusurluluk ve Kusurluluğu Azaltan ve Kaldıran Sebepler, Suçun Özel Görünüş Şekilleri, Ceza Çeşitleri Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
6 Ceza Muhakemesi Hukukunun Temel Kavramları, Ceza Muhakemesi Hukukunun Kaynakları, Muhakeme Şartları, Soruşturma Evresi Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
7 Kovuşturma Evresi Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 İş Hukukunun Temel Kavramları, İş Sözleşmesi, İş Sözleşmesinin Feshi Kıdem Tazminatı Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
10 İşin Düzenlenmesi, Dar Anlamda Sendikalar Hukuku ve Toplu İş Sözleşmesi Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
11 İş Sağlığı Ve Güvenliği Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
12 Polisin Görev ve Yetkileri Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
13 Polisin Görev ve Yetkileri Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
14 İl İdaresi Kanununa Göre Valinin İç Güvenlik Yönetiminde Görev ve Yetkileri, Mülki İdare Amiri ve İdari Kolluk İlişkisi Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
15 Genel Anlamda 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve Ateşli Silah Taşıma ve Bulundurma Suçları Anlatma Yöntemi, Soru Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
2 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
3 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
4 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
5 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
6 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun
7 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
8 4857 Sayılı İş Kanunu
9 PİYAL, Y. Bülent/ GÜZEL, Münevver/ AKARSU, Handan: Özel Güvenlik Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliği, ÇASGEM, (https://docplayer.biz.tr/115610593-Ozel-guvenlik-sektorunde-is-sagligi-ve-guvenligi.html Erişim Tarihi : 25.08.2021)
10 GÖZLER, Kemal, İnsan Hakları Hukuku, Ekin Basın Yayın Dağıtım, 2. Baskı, Bursa 2018
11 TANÖR, Bülent - YÜZBAŞIOĞLU, Necmi, 1982 Anayasasına Göre Türk Anayasa Hukuku, Beta Yayınları, 19. Bası, İstanbul 2019
12 ÖZBUDUN, Ergun, Türk Anayasa Hukuku, Yetkin Yayınları, 19. Basım, Ankara 2019
13 ARTUK, Mehmet Emin - GÖKCEN, Ahmet - ALŞAHİN, Mehmet Emin - ÇAKIR, Kerim, Ceza Hukuku Genel Hükümler, 12. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara 2018
14 GÖZLER, Kemal, Anayasa Hukukuna Giriş, 16. Baskı, Ekin Basın Yayın Dağıtım, 2010
15 CENTEL, Nur - ZAFER, Hamide, Ceza Muhakemesi Hukuku, Yenilenmiş ve Gözden Geçirilmiş 15. Bası, Beta Yayıncılık, Eylül 2018
16 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu
17 GÜLTEN, Mehmet: Polis Vazife Salahiyet Kanununda Polisin Görev ve Yetkileri, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Mersin 2014 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
18 KÖKSAL, Cihangir: Türkiye’nin İç Güvenlik Yönetiminde Valilerin Görev, Yetki ve Sorumluluklarının Etkinlik Açısından Değerlendirilmesi, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara 2014
19 DÖNMEZ, Mehmet Fevzi: Türk Hukukunda Mülki İdare Amiri-İdari Kolluk İlişkileri, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara 2019 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
20 ENGİN, Tuncay: Mülki İdare Amirlerinin Kolluk Birimleri İle Olan İlişkileri, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara 2008 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
21 GÜLAYMAN, Hande Burçin: Ateşli Silah Taşıma ve Bulundurma Suçları (6136 Sayılı Yasa Madde 13), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir 2004 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
22 ESEN, Sezgin Sait: Toplumsal Olaylar ve Kolluk Kuvvetlerinin Yetkileri, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul 2019 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
23 DURGUT, Mehmet: Toplumsal Olayların Yönetimi Bağlamında Mülki İdare Amirinin Rolü, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara 2020 (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, İnternet, Kitap, Ders Notları, Ders Kitapları, Yardımcı Kitaplar, Tezler.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 12 36
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 12 36
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 151