Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TDS 247 - TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK (UZAKTAN ÖĞRETİM)

Kodu: TDS 247 Adı: SAĞLIK VE BESLENME Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK (UZAKTAN ÖĞRETİM)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEVSER ÇAĞLA GURLAŞ (caglagurlas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KEVSER ÇAĞLA GURLAŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, besinleri satın alınması ve saklanması, özel gruplarda temel beslenme kuralları konularında bilgilendirmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modellerini açıklayabilir PÇ-6 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır.
PÇ-7 Alanında öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak çözüm üretir
PÇ-11 Öğrenciler alanında birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
DÖÇ-2 öğrencilere sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, besinleri satın alınması ve saklanması, özel gruplarda temel beslenme kuralları konularında bilgilendirmektir. PÇ-2 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÇ-4 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilinci kazanır.
PÇ-7 Alanında öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak çözüm üretir
DÖÇ-3 Sağlık, hastalık, sağlıklı yaşam kavramlarını açıklayabilir. PÇ-6 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır.
PÇ-7 Alanında öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak çözüm üretir
PÇ-16 Alanındaki literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri ,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 sağlık hizmetlerinde temel kavramlar anlatım, tartışma soru cevap
2 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki anlatım, tartışma soru cevap
3 Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı, Sağlıklı beslenme ilkeleri, anlatım, tartışma soru cevap
4 Besin ögeleri: karbonhidratlar anlatım, tartışma soru cevap
5 Besin ögeleri: proteinler anlatım, tartışma soru cevap
6 Besin ögeleri: yağlar anlatım, tartışma soru cevap
7 Besin ögeleri: su ,mineraller anlatım, tartışma soru cevap
8 Ara Sınav
9 Besin ögeleri: vitaminler anlatım, tartışma soru cevap
10 Enerji dengesi: şişmanlık-zayıflık, enerji metabolizması anlatım, tartışma soru cevap
11 Sağlıklı beslenme modelleri anlatım, tartışma soru cevap
12 Hastalıklara özel beslenme anlatım, tartışma soru cevap
13 Hastalıklara özel beslenme anlatım, tartışma soru cevap
14 Sağlıklı, yeterli ve dengeli menü planlama:tanımı, ilkeleri, örnek menü anlatım, tartışma soru cevap
15 Sınav öncesi genel tekrar örnek soru çözümleri anlatım, tartışma soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı,
2 Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 80

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 15 30
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 15 15
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 15 15
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 6 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 8 16
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90