Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

OSD FAKÜLTESİ / OSDGM 304 - ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ

Kodu: OSDGM 304 Adı: GIDALARDA YENİ KAVRAM VE YAKLAŞIMLAR Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
CEM OKAN ÖZER,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıdalarda beslenme bilinci, tüketici eğilimleri, gelişen teknoloji ve bilim ile birlikte ortaya çıkan ve merak edilen yeni kavram ve yaklaşımlar, bu kavram ve yaklaşımların beslenme ve sağlık ile ilişkisine yönelik bilgi kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda bileşenleri, beslenme ve sağlık ilişkisini tanımlayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Temel gıda kavram ve yaklaşımlarını tanımlayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Güncel ve yeni gelişen gıda sistemleri ve yaklaşımlarını tanımlayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders gıda bileşenlerinin türleri, işlevleri ve sağlık üzerindeki etkileri, beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri, gıda katkı maddeleri, fonksiyonel gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdalar, organik gıdalar, alternatif gıda kaynakları, gıda tüketim eğilimleri, tematik tüketim mekânları, gıdaların tescili ve inovasyon süreçleri konularını kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Bileşenleri ve Önemi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
2 Gıda, Beslenme ve Sağlık İlişkisi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
3 Gıda Katkı Maddeleri Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
4 Fonksiyonel Gıdalar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
5 Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
6 Organik Gıdalar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
7 Hazır Yemekler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Alternatif Gıda Kaynakları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
10 Yenilebilir Çiçekler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
11 Yenilebilir Böcekler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
12 Gıda Tüketim Eğilimleri ve Mekanlar Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
13 Tematik Gıda Tüketim Mekanları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
14 Gıdaların Tescili: Coğrafi işaret Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
15 Gıda Ürünlerinde İnovasyon ve Patent Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Doris Cunnigham, 2016, Food Industry: Assesment, Trends and Current Issues, Nova Science Pub Inc; UK.
2 Vijaya Khader, 2019, Current Trends in Food Science Vol. 1, Book Publisher International
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Notları, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 84