Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

EĞİTİM FAKÜLTESİ / GK502 - GENEL KÜLTÜR SEÇMELİ DERSLERİ

Kodu: GK502 Adı: BESLENME VE SAĞLIK Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GENEL KÜLTÜR SEÇMELİ DERSLERİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERHAT GÜNDOĞDU (serhatgundogdu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğretmen adaylarına yeterli/yetersiz ve dengeli/dengesiz beslenmenin sağlık üzerindeki etkisi hakkında farkındalık kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Beslenme ve sağlıkla ilgili temel kavramları tanımlayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Yeterli/yetersiz ve dengeli/dengesiz beslenmenin sağlık üzerine etkilerini açıklayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini sıralayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 Besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini açıklayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-5 Besin gruplarının sağlık üzerindeki etkilerini açıklayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-6 Sağlıklı yaşam için menü planlayabilir. PÇ-1 Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
PÇ-2 Disiplinlerarası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders; beslenme, sağlık, beslenme ve sağlık ilişkisi, beslenmeyle ilgili kavramlar, sağlıklı yaşam için beslenmenin önemi, beslenmenin temel ilkeleri, sağlık için beslenmenin önemi, beslenme sorunları, sağlıklı yaşam için gerekli besin öğeleri ve besin grupları, enerji ve sağlıklı yaşam için menü planlama konularını içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tanışma ve dersin tanıtımı Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
2 Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, beslenmenin temel İlkeleri, beslenme eğitiminin önemi ve sağlık ilişkisi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
3 Beslenme sorunları, beslenme sorunlarının nedenleri ve bunların sağlık üzerindeki etkisi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
4 Besin ve besin ögeleri (Proteinler, Yağlar, Karbonhidratlar) Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
5 Besin ve besin ögeleri (Mineraller, Vitaminler, Su) Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
6 Besin grupları ve sağlık için önemi (Tahıl ve Türevleri, Sebze ve Meyveler, Süt ve Türevleri) Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
7 Besin grupları ve sağlık için önemi (Et, Yumurta ve Kurubaklagiller, Yağlar ve Şekerler), Enerji Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
10 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
11 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
12 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
13 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
14 Sağlıklı menü planlama Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi
15 Genel değerlendirme Tartışma Yöntemi Soru Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baysal, A. (2020). Beslenme. Ankara: Hatiboğlu.
2 Kutluay Merdol, T. (1999). Beslenme eğitimi rehberi. İstanbul: Özgür.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar, projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 7 2 60
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 7 21
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 92