Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / TUİ645 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: TUİ645 Adı: GİRİŞİMCİLİK VE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET CANSIZ (mehmetcansiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste; girişimcilik ve yenilik kavramları ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla tartışılacaktır. Ülkemizde ve dünyadaki politika ve uygulamalar ile girişimcilik ve yenilikte başarı ve başarısızlık örnekleri incelenecektir. Bu sayede öğrencilerin; yenilik ekonomisi nedeniyle istihdam piyasasında değişen beklentilere uygun şekilde yetenek setlerinin geliştirilmesi ve gelecek vizyonlarına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Seminer, sunum, rapor. Dönem ödevi-Proje PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-6 Ulusal ve uluslararası turizm işletmelerini etkin şekilde yönetebilmek için gerekli olan önemli işletmecilik ilkelerini bilir, eleştirel şekilde değerlendirir ve uygular.
PÇ-7 Turizm işletmeciliği ile ilgili rekabet stratejileri geliştirir ve uygular.
PÇ-12 Turizm İşletmeciliği alanıyla ilgili bilgisayar yazılımı, bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Derste, girişimcilik, yenilik ve teknoloji kavramları, girişimcilik ve yenilik ekosistemi, bölgesel yenilik sistemi, üniversite sanayi iş birliği, ulusal ve uluslararası ilgili politika ve uygulamalar, girişimciliğin ve yenilikçiliğin mekânsal boyutu incelenecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Rekabetin sermaye kuramı çerçevesinde analizi. Aktörlerin yatkınlık ve eğilimleri (habitus), sermayeleri (ekonomik, sosyal, kültürel, beşeri, psikolojik ve ilişkisel sermaye) ve mücadele ettikleri alanların özellikleri. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
2 Sanayi toplumundan bilgi ve dijital topluma dönüşüm sürecinde yenilik ekonomisinin dinamikleri neler olduğu incelenecektir. Ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları tartışılacaktır. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
3 Girişimcilik, yenilik ve teknoloji kavramların ne olduğu ve bunların teorik ve pratik kullanımları incelenecektir. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
4 Girişimcilik ve yenilik ekosistemi, ulusal ve bölgesel yenilik sistemlerinin neler olduğu bunların bileşenleri incelenecektir. Kamu, üniversite, sanayi ve STK’ların rolleri analiz edilecektir. Girişim inkübatörin işlevleri örnekler eşliğinde tartışılacaktır. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
5 Girişimcilik ve yenilik konularında Türkiye'de ve dünyada uygulanan strateji, politika, program ve projeler nelerdir? Ülkelere katkıları nasıl olmuştur? Dünyada ve Türkiye’de KOBİ Politikaları ve verimlilikleri analiz edilecektir. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
6 Girişimcilik ve yenilikte başarı ve başarısızlık faktörlerinin ne olduğu vaka incelemeleri eşliğinde analiz edilecektir. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
7 Teknoloji yönetiminin unsurları nelerdir? Sürdürülebilir teknoloji yönetiminin Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
8 Ara Sınav
9 Turizm sektöründe girişimcilik ve yeniliğin önemi ile uygulama alanları ve örneklerinin incelenmesi. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
10 Girişimcilik ve Yenilikçilik bağlamında NEVÜ İhtisaslaşma Strateji ve Yol Haritası incelenip, tartışılacaktır. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
11 Seminer: alanında etkin sektör uzmanlarından birinin yukarıdaki hususların uygulamalarına ilişkin tecrübe aktarımı sağlanacaktır. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
12 Teknopark, kalkınma ajansı veya bir sektör kuruluşuna ziyaret tecrübe bilgi paylaşımı yapılacaktır. Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
13 Final ödevlerinin-projelerin sunumu ve tartışılması Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
14 Final ödevlerinin-projelerin sunumu ve tartışılması Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
15 Final ödevlerinin-projelerin sunumu ve tartışılması Anlatma, tartışma, örnek olay, rapor hazırlama, soru cevap.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1. OECD (2019) Enhancing SME productivity: Policy highlights on the role of managerial skills, workforce skills and business linkages, https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/825bd8a8-en.pdf?expires=1661335388&id=id&accname=guest&checksum=2D049024D20405F
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Girişimcilik ve yenilik konusunda yayınlanmış makale, kitap ve raporlar. Ulusal ve uluslararası kurumların istatistiki bilgiler. Girişimcilik, yenilik ve rekabet konularında ulusal ve uluslararası endeksler.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 1 20 50
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi 1 22 50
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 14 56
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 6 24
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 6 24
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 188